Скопје, 25 Јануари 2022Wizz Air, најбрзо растечката авиокомпанија во Европа, со задоволство објави дека инсталираше трет симулатор за целосен лет во својот најсовремен центар за обука во Будимпешта, Унгарија, на 6 јануари 2022 година.

По инвестицијата од 7,7 милиони евра, новиот CAE изграден 7000XR симулатор за целосен лет (FFS), кој симулира еден од авионите A320neo на Wizz Air, ќе се приклучи на два други FFS и на еден фиксен во Центарот за обука, зголемувајќи го капацитетот за обука за 33%. Ова означува огромно достигнување за Wizz Air, бидејќи ќе резултира со дополнителни 6.800 часа FFS капацитет за обука, потврдувајќи ја позитивната перспектива на авиокомпанијата и посветеноста на ангажирање 4.600 нови пилоти до 2030 година.

Над 1.700 пилоти секоја година ќе се обучуваат во новиот симулатор, кој исклучиво ќе го користат сегашните и идните пилоти на Wizz Air. Симулаторот, исто така, ќе помогне да се обучуваат нови кадети кои ќе се приклучат од Академијата за пилоти на Wizz Air, следејќи ги амбициозните планови на авиокомпанијата за раст за повеќе од тројно да ја зголеми својата флота во следните десет години и да стане авиокомпанија од 500 авиони.

Michael Delehant, главен оперативен директор на групацијата и потпретседател на Wizz Air изјави: „Возбудени сме што додаваме дополнителен симулатор за целосен лет во нашиот центар за обука во Будимпешта. Новиот симулатор ја нагласува нашата посветеност да обезбедиме водечка обука и развој во индустријата и ќе го поддржи тековниот повик за регрутирање на пилоти низ нашата мрежа. Покрај тоа, ја потврдува нашата позитивна перспектива бидејќи индустријата продолжува да закрепнува од пандемијата. Возбудени сме што ќе донесеме таленти од светски рамки во Унгарија за да ги обучуваат идните пилоти во овој најсовремен симулатор“.

Претходна статијаНеофицијални тестови го ставаат Dimensity од MediaTek на првото место кај Android уредите
Следна статијаNvidia планира да се откаже од купувањето на ARM