Во пресрет сме на одбележувањето на 8 мај, Светскиот Ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина и на Неделата на Црвениот крст на РМ од 8-15 мај под мото: #Незапирливи.

Секоја година во Меѓународното Движење на Црвен крст и Црвена полумесечина го одбележуваме 8 мај Светскиот Ден на Црвен крст и Црвена полумесечина, во чест на Анри Динан, основоположникот на нашето Движење, кој е роден на 8 мај 1828 година. На тој ден ширум светот националните друштва на Црвен крст и Црвена полумесечина преку пригодни активности ја подигаат свеста за значењето на нашите основни принципи и вредности и организираат најразлични активности за привлекување на нови членови и волонтери во Движењето и оддавање признание и благодарност до нашите партнери за поддршката која ја обезбедуваат на Црвениот крст/Црвена полумесечина.

Но акцентот на нашите активности во изминатава година беше ставен на справување со последиците од глобалната пандемија предизвикана од КОВИД-19. Во голема мера слоганот на овој наш годинешен празник се должи на напорите на нашето Движење да одговориме на последиците од корона вирусот. Се она што направија волонтерите и службата беше во функција да им се помогне на за подобро да се справат со пандемијата.

Запомнете дека секој од нас игра важна улога во заедницата, таа да стане попријатно место за живеење и делување. Секое наше добро дело претставува чин за поттик на нашите граѓани да ни се приклучат во нашата мисија за да им помагаме на луѓето кои се нашле во незавидна положба. Сигурен сум дека, заедно, ќе продолжиме да бидеме НЕЗАПИРЛИВИ во нашите напори да изградиме похумано општество во кое достоинството и добросостојбата на ќе биде најважно од се.

Во продолжение обраќањето на претседателот на Црвениот крст на РСМ проф-д-р. Ромел Велев

Претходна статијаSpaceX досега има добиено 500.000 нарачки за интернет преку Starlink
Следна статијаIBM најави 2nm технологија за чипови која ќе донесе зголемување на перформансите и намалување на потрошувачката
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments