r2d2_vk01

R2-D2 е мал уред во форма на истоимениот и познат робот од Star Wars, кој што проектира виртуелна тастатура која што можете да ја користите на било која површина. Овој уред дури ги вклучува и познатите звуци кои што ги испушта познатиот робот од овие филмови, па ги искористува при неговото вклучување и гаснење, како и при притискање на виртуелните проектирани копчиња.

Уредот е 70mm широк, 97mm висок, што е слично со висината која што би ја имал iPhone поставен на неговата страна, а дијаметарот на уредот изнесува 49mm. R2-D2 работи на батерија и се поврзува со Windows, iOS, OS X, Android и Blackberry уреди преку Bluetooth конекција. Големината на проектираната тастатура изнесува 99mm×238mm и на неа се прикажани 68 копчиња.

R2-D2 е направен од страна на јапонската компанија Imp во соработка со компанијата за продажба на електроника Runatown. Ќе се продава по цена од 330 долари, а нарачките ќе почнат да стигаат од Август оваа година.

Доколку не сте запознаени, виртуелните тастатури работат преку проектирање на ласер светлина диода на површина и секое нејзино прекршување се детектира како притискање на копче. Има и такви тастатури кои што работат со посебна камера и сензор кои што го следат движењето на прстите и со тоа се одредува местото на притискање.

Извор: Cnet

Претходна статијаSpringpad престанува со работа на 25 Јуни
Следна статијаAUGMENT – Интересна футрола и полнач за iPhone
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.