Сајбер безбедноста е главниот составен блок потребен во дигиталната инфраструктура во следните неколку години, се вели во новото истражување на еден од сестринските магазини на Capacity.

IJGlobal, објавен од истата компанија како Capacity, во својот нов извештај за дигиталната инфраструктура (DI) истакнува дека додека 65,3 проценти од испитаниците сметаат дека намалувањето на трошоците е главната придобивка од DI, а 61,1 отсто дека втората главна придобивка е отпорноста, дури 70 проценти се грижат за сајбер безбедноста.

Извештајот од 36 страници, објавен оваа недела, гледа „брз развој во секторот, бидејќи пазарот брзо се развива и учесниците стануваат сè покомфорни со него како класа на имот“.

Извештајот доби меѓународни одговори од речиси 200 професионалци во инфраструктурата и енергетската индустрија, кои се вклучени во испорака, финансирање, позајмување или советување за трансакции во дигиталната инфраструктура. IJGlobal очекува овој тренд да продолжи и во следните години со соодветно зголемување на пазарната активност.

Извештајот ги наведува САД, Сингапур, Данска, Шведска и Хонг Конг како први пет земји во конкурентноста на дигиталната инфраструктура, по што следуваат Швајцарија, Холандија, Јужна Кореја, Норвешка и Финска. Анкетата опфаќаше знаење, технологија и идна подготвеност.

Главните предизвици за дигиталната инфраструктура, извештајот ги гледа во владините и регулаторните политики, по што следува недоволната техничка експертиза.

Во извештајот се забележува дека најголемата европска економија Германија е „пример за земја која ја комбинира владината инерција со тесниот пазар на дигитални вештини“.

IJGlobal посочува дека Германија „претрпела значајна загуба во конкурентноста во последните три години“ и додава: „Во 2016 година, германското министерство надлежно за инфраструктура и дигитална инфраструктура објави 14-годишна програма за инфраструктурни инвестиции од 265 милијарди евра во традиционалната инфраструктура, вклучувајќи патишта, железници и пловни патишта. Меѓутоа, во програмата никаде не беше спомената дигиталната инфраструктура“.

Во извештајот се истакнува дека 56 проценти од анкетираните велат дека патиштата и железницата најмногу ќе бидат надминати од дигиталната инфраструктура.

Претходна статијаOneDrive десктоп апликацијата ќе престане да ги синхронизира датотеките за корисниците на Windows 7 и 8
Следна статијаКод во Google Camera открива дека Pixel уред со екран на превиткување ќе биде претставен идната година

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.