Фото: Shutterstock.com

Охрид беше домаќин на 20-тото издание на Меѓународната регулаторна конференција за телекомуникации во организација на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК). Под насловот „Премостување на јазот – влез во новата дигитална ера“, присутните на Конференцијата добија можност да дознаат повеќе за современите предизвици во телекомуникацискиот свет и безбедното навигирање низ него.

Според однапред предвидената агенда, на конференцијата се одржаа три панели посветени на управување со спектарот и мониторинг, сајбер безбедноста, регулаторните прашања и пристап до широкопојасен интернет, кои се во контекст на најновите инспиративни области во електронските комуникации. Дополнително, беа истакнати и нови анализи и заклучоци за состојбата во полето на телекомуникациите во земјата кои покажуваат интересни трендови.

Постојаните инвестиции на домашните оператори кон подобрување на инфраструктурата и на целосната услуга придонесоа за зацврстување на мрежата и приклучок кон глобалните стандарди и мрежни брзини. Директорот на АЕК, Јетон Акику, напомена дека Македонија поставува пример за прифаќање и успешна имплементација на новите технологии, што го потврдува и фактот дека нашата 5G мрежа е најдобра во регионот и една од најдобрите на континентот.

Мерењата покажаа дека двата најголеми оператори во земјата достигнуваат максимални 5G брзини од 1 гигабит во секунда и просек од 240 мегабити во секунда во градовите и 100 мегабити во секунда на патиштата во нашата земја, што ја рангира нашата национална 5G мрежа пред оние во Србија, Хрватска, Албанија, Бугарија, Косово…

Што се однесува до општиот перформанс на мобилната мрежа, мерењата покажаа дека домашните оператори стабилно напредуваат и на ова поле. Анализата на АЕК ја оцени мрежата на Македонски Телеком со вкупно 637,7 индексни поени, што е највисокиот резултат помеѓу операторите во земјата, следен од А1 Македонија со 618,8 индекс поени. Оценувањето се врши според глобално прифатениот стандард Network Performance Score (NPS), која претставува метрика што го мери целокупниот перформанс на мрежата.

Што се однесува до перформансот на мобилната мрежа во одредени географски региони, тука операторот Македонски Телеком доби 86,9 индекс поени за перформансот на мрежата низ патиштата ширум земјата, додека А1 Македонија 84,1 поен. Слична е и ситуацијата кај малите и големи населени места, каде што Телеком доби оцена од 219,5 за услугата во населени места од 5.000 до 12.000 жители, а А1 Македонија 213,8. Кај поголемите населени места, над 12.000 жители, мрежата на Телеком беше оценета со 331,3 индекс поени, додека А1 Македонија доби 320,9.

Слична ситуација покажуваат и мерењата на перформансот на мобилниот интернет. На патиштата, Македонски Телеком има оцена од 40 наспроти 36 на А1 Македонија, потоа кај малите општини е 100,9 за Македонски Телеком наспроти 92 на А1 Македонија, а кај големите општини мобилниот интернет на Телеком е оценет со 158,7, додека А1 Македонија забележа 142,9 индекс поени.

Минатата година сме имале 1.920.403 активни корисници во мобилна телефонија. Кај интернетуслугите има раст, и тоа како на мобилните, така и на вкупните. Вкупниот број на корисници со пристап до интернет (без да се вклучат тие со пристап преку мобилен телефон) е 521.918, или околу 20.000 повеќе отколку во 2022 година. Заедно со пристапот до интернет и преку мобилни телефони, бројката достигнува до 1.489.288. Како и да е, оваа бројка е за седумдесетина илјади поголема отколку во 2022 година. Во пракса, имаме сѐ помасовно користење паметни телефони и телекомуникациски пакети коишто по автоматизам вклучуваат интернет.

Како што посочи директорот на АЕК, Јетон Акику, за разлика од минатите две изданија на собирот во Охрид кога во фокусот беше имплементирањето на 5G е мрежата, оваа година дискусиите добија и друга димензија, со поголем осврт на мерење и конкретни резултати од имплементацијата на 5G и актуелните прашања за сајбер-безбедноста.

Безбедноста на комуникациите претставува комплексно прашање кое само ја интензивира својата важност како што се прифаќаат новите алатки и технологии на пазарот. Дел од дискусијата на Конференцијата се одвиваше во насока на појаснување и подобро разбирање, но и предупредување за предизвиците кои ги носи нарушувањето на безбедноста на мрежата.

На дводневната конференција во организација на АЕК беа поканети претставници од Меѓународната унија за телекомуникации, регулаторните тела и од Европската Унија, како и претставници од академската фела, оператори и останати компании и чинители на глобалниот комуникациски пазар.

Претходна статија„Макпетрол“: Со позитивна енергија во Градски Парк да застанеме на патот на врсничкото насилство
Следна статијаЦЕФТА и Заедничкиот регионален пазар како инструмент за забрзана интеграција кон ЕУ пазарот