CGI веќе има „центар за иновации“ во централниот лондонски облакодер познат како воки-токи зграда, па изгледа дека Nokia и помага да создаде 5G зона во рамките на центарот. До одреден степен, објектот повеќе изгледа како изложбен салон отколку лабораторија, со тоа што на Nokia и е дадена платформа да го демонстрира своето приватно решение за дигитална автоматизација на облак (DAC), додека CGI ќе може да ја покаже својата понуда за системска интеграција.

„Воодушевени сме што соработуваме со Nokia за да ја создадеме нашата 5G лабораторија во Лондон“, рече Јан Данбар, потпретседател за комуникации и медиуми во CGI. „Приватните 5G мрежи ќе бидат трансформативни за британските бизниси кои сакаат да се подобрат, па задоволни сме што ќе ги оживееме преку нашите односи со Nokia.

„CGI е лидер во ИТ и деловните консултантски услуги, па среќни сме што ќе ја искористиме нашата комбинирана експертиза за да ја осветлиме силата и потенцијалот на 5G приватната безжична мрежа“, рече Фил Сиветер, извршен директор за UK&I во Nokia. „Ова е ново и возбудливо партнерство за двете организации и изградено е врз долгогодишното знаење и искуство во индустријата. Тоа е значајна пресвртница додека гледаме 5G приватниот безжичен потенцијал да го претвориме во реалност за британскиот пазар“.

Цитатот „Подобро да се изгради“ во Данбар беше истакнат со големи букви во соопштението за медиумите, но тоа беше навистина повеќе отколку што можевме да поднесеме. Компаниите кои сакаат да ги искористат последиците од пандемијата и да „исцицаат“ средства од владата, би требало да бидат советувани да бидат малку посуптилни во врска со тоа. Што се однесува до оваа лабораторија, ќе видиме колку иновации, наспроти приходите, ќе излезат од неа.

Претходна статијаМакедонски Телеком ќе донира 2 милиони денари за граѓаните погодени од пожарите
Следна статијаNetflix пушти нов „трејлер“ за четвртата сезона од Stranger Things