IBM и Airspan Networks Inc., кои пружаат револуционерен софтвер и хардвер за 5G мрежни решенија, ги објавија плановите за соработка за лансирање на 5G Open RAN тестна локација во IBM Watson центар во Германија и Глобалниот индустриски центар за IBM решенија (GISC) во Ница, Франција, за да се прикаже контролата на далечина над  над 5G-овозможените компјутери.

Целта на развојот на овој тестен простор е да им се помогне на клиентите ширум Европа да иновираат и да развијат решенија за повеќе снабдувачи, дизајнирани да одговорат на различните барања на корисниците во случаите на употреба, врз основа на отворени, интероперабилни стандарди, со оптимизација на перформансите. IBM Global Business Services и Airspan планираат да работат заедно за да го забрзаат усвојувањето на Open RAN технологијата и нејзиниот екосистем што ги вклучува водечкиот глобален хибриден облак и услугите за оркестрација на вештачка интелигенција на IBM. Водечкиот системски интегратор во телекомуникациската индустрија, IBM Global Business Services е фокусиран на процеси, методологии и врвно искуство за испорака на вредни и трансформациски проекти со новите технологии.

Open RAN тестната локација е наменета за унапредување на развојот на Open RAN  софтверските и хардверски решенија и end-to-end  тестирањето на интероперабилност со приватни 5G самостојни основни мрежи. Двете компании планираат да им пружат на партнерите и клиентите можност да соработуваат, да ги интегрираат и тестираат функциите за кампус мрежите од следната генерација.

Како дел од планираната соработка, Airspan Networks ја обезбедува својата внатрешна радио единица Open RAN AirVelocity 2700 и виртуелизираната Open RAN централизирана единица (vCU) и Distributed Unit (vDU) OpenRANGE софтвер, за да им помогне на клиентите да ги тестираат и валидираат решенијата за приватните 5G мрежи, користејќи Open RAN.  Се очекува дека IBM ќе ги обезбеди своите услуги за интеграција на технологијата на Global Business Services, како и IBM Cloud Pak за мрежна автоматизација и IBM Cloud Pak за Watson AIOps, за да им помогнат на клиентите поефикасно да управуваат и да ја оркестрираат имплементацијата и апликациите на во облак.  Покрај тоа, тимот на IBM Global Business Services планира да имплементира апликација за визуелна инспекција за клиентите, со цел дополнително да ги прошири случаите на употреба на Industry 4.0 5G edge компјутерите врз основа на Open RAN.

„Отворените пристапи и технологиите засновани на стандарди се од витално значење во ослободувањето на целосниот потенцијал на 5G и рабното пресметување. Токму затоа, во соработка со Airspan, се надеваме дека ќе работиме на унапредување на случаите за употреба кои го користат Open RAN и донесуваат нова вредност за телекомуникациските клиенти. Планираното проширување на Open RAN тестната локација ќе ни овозможи да ги демонстрираме овие способности, додека ги забрзуваме иновациите во 5G и рабните пресметки“, рече Мариса Виверос, потпретседател за стратегија и понуди, телеком, медиуми и индустрија за забава во IBM.

„Преку критична соработка со лидерите како IBM и тестирањето во овие лаборатории, што може да помогне да се забрза развојот на Open RAN и 5G решенијата и отворениот екосистем за архитектура, веруваме дека Airspan може да продолжи да биде меѓу лидерите во иновациите и нарушувањето на индустријата преку end-to-end Open RAN  решенија“, рече главниот директор за продажба и маркетинг на Airspan, Хенрик Смит-Петерсен.

Оваа година, IBM го објави Open RAN Центарот за извонредност во Шпанија за да го забрза напредокот на Open RAN и технологиите засновани на стандарди во Европа.  Во мај 2021 година, Airspan најави отворање на лабораторија за 5G иновации во Велика Британија, како изложбен и демонстративен објект за партнерите, клиентите и владините институции, за да се фокусира на развојот на Open RAN софтвер, 5G sub 6 GHz и mmWave внатрешна и надворешна опрема, како и случаите за употреба на приватните мрежи.

Претходна статијаСпремна за пуштање втората надградба на Windows 10 за оваа година
Следна статијаНе сите се воодушевени од летот на Вилијам Шатнер до работ на вселената
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments