Скопје, 20 јануари 2023 – Samsung Electronics го претстави својот најнов сензор за слика ISOCELL HP2 200 мегапиксели (MP), со напредна технологија за пиксели и висок капацитет за неверојатни слики на идните врвни паметни телефони.

„Samsung ISOCELL HP2 ги користи технологиите на Samsung за сензори за слика со висока резолуција и најсовремените знаења за најдобрите детали“, изјави Јунсо Џим, извршен потпретседател на деловниот тим за сензори во Samsung Electronics. „Нашето лидерство се заснова на иновативни технологии за пиксели кои им овозможуваат на нашите сензори да го надминат бројот и големината на пикселите. Ќе продолжиме да отвораме нови хоризонти и да ја зајакнеме нашата позиција на растечкиот пазар на сензори со висока резолуција“.

ISOCELL HP2 има 200 милиони пиксели од 0,6 микрометри (μm) во оптички формат 1/1,3“, големината на сензорот што најчесто се користи кај главните камери на паметни телефони од 108 MP. Благодарение на ова, корисниците сега можат да уживаат во уште повисоки резолуции на најновите врвни паметни телефони со исти димензии на камерата.

Со напредната технологија за поврзување пиксели Tetra2pixel на Samsung, HP2 ја прави камерата поразновидна со симулирање на различни големини на пиксели за да се прилагоди на променливите услови на осветлување. Во средини со слаба осветленост, сензорот се префрла на сензор за слика од 1,2μm 50MP или 2,4μm 12,5MP со поврзување на четири до 16 соседни пиксели. За поцелосно 8K видео, околу 33 MP, HP2 се префрла во режим од 1,2 μm 50 MP за да го минимизира сечењето и да сними повеќе детали. Со снимање на 8K видео материјал со брзина од 30 фрејмови во секунда, може да се добие остра слика благодарение на поширокото поле на камерата и поголемата големина на пиксели.

Избледените слики во силно осветлени средини може значително да се намалат со HP2, благодарение на новата технологија на Samsung со двоен вертикален пренос (D-VTG). Во фото диодата на секој пиксел, влезот за пренос на напон се наоѓа на дното за транспорт на електрони од пикселот до логичкиот слој. D-VTG многу прецизно додава втор влез за пренос на пикселот, зголемувајќи го неговиот полн капацитет за над 33 проценти. Со повеќе вклучени електрони и ефикасен пренос на сигнал, овој метод може да ја намали прекумерната изложеност и да ја подобри репродукцијата на боите, особено во услови на силна светлина.

Во услови на слаба осветленост, автофокусот на HP2 е подигнат на следното ниво со Super QPD, што му овозможува на сензорот да ги користи сите 200 милиони пиксели за фокусирање со групирање на четири соседни пиксели за да открие и вертикални и хоризонтални промени на шемата за побрз и попрецизен автоматски фокус. фокусирање. Користејќи мноштво податоци од шаблони и голем број референтни точки, новиот сензор е способен за брз автоматски фокус, дури и во средини со слаба осветленост.

За извонредни перформанси на HDR, Samsung за прв пат воведува функција DSG во режим од 50 MP која применува две посебни вредности на конверзија на аналогниот сигнал примен на ниво на пиксели. Дополнително, Smart-ISO Pro, HDR решение кое спојува различни нивоа на ISO читања од една експозиција, и овозможува на камерата да снима фотографии од 12,5 MP и 4K видео со до 60 фрејмови во секунда во HDR.

Samsung ISOCELL HP2 влезе во масовно производство.

Претходна статијаXiaomi Yesoul S3 статичниот велосипед достапен во Смартус Македонија
Следна статијаМакедонија е меѓу првите 10 земји во светот врз основа на преваленца на пушење и вкупниот број испушени цигари дневно по пушач