Телевизорот кој LG го презентираше на почетокот од минатата година, а го најавува уште од 2018, конечно почнува со официјална продажба, иако за почеток е достапен само во Јужна Кореа.

Ова секако не прави голема разлика затоа што продажната цена му изнесува 75.000 евра, односно 4,6 милиони денари, па и да беше достапен во остатокот од светот, немаше да биде наредниот телевизор кој може да планирате да го купите.

Доколку се тргне цената на страна, LG SIGNATURE OLED R е најверојатно најголемиот новитет кај телевизорите од појавата на LCD и OLED екраните со висока резолуција. Главната карактеристика му е екранот кој е флексибилен и може да се намота во својата основа со што се трга од видното поле на просторијата.

Од LG така и го промовираат, како телевизор со голем екран кој не мора да седи и да го презема погледот во просторијата кога не се користи, односно голем црн екран кој само стои на сред просторијата.

Големината на екранот е 65 инчи и овозможува 4K резолуција, што значи дека корисниците го добиваат најдоброто за гледање на нивната содржина. Основата на телевизорот, во која се намотува екранот, вклучува и звучници.

Екранот може да се намота во повеќе позиции, односно малку за да се тргнат црните ленти на горната и долната страна кај одредени филмови, може да се прикаже малку за да се гледаат само контролите за музика, како и други информации и секако може целосно да се намота и да остане да се гледа само неговата основа.

Корисниците ќе имаат можност да изберат да им биде гравиран текст на алуминиумската основа, а исто така ќе можат да ја изберат и бојата на волнените капаци на звучниците.

Информација за тоа кога овој телевизор би почнал да се продава во други земји, нема, а во Јужна Кореа е достапен во седум продавници. Најверојатно подостапен во светот ќе биде овој телевизор во некоја од наредните генерации, а се надеваме дека ќе се покаже како популарен, па дека LG ќе го продава за цена помала од 5.000 евра за некоја година.

ИЗВОРEngadget
ИЗВОР 2The Verge
Претходна статијаGoogle во 2017 биле нападнати од досега најголемиот DDoS напад
Следна статија„Huawei Seeds for the future“ – онлајн студиска програма
Avatar
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.