Windows_logo_-_2002

Windows Server 2003 официјално престана да биде поддржуван од Microsoft пред два дена. Тоа значи дека овој оперативен систем веќе нема да ги добива ни основните безбедносни надградби, а надградбите за нови функции веќе одамна се прекинати по влегување на системот во продолжената поддршка.

Нешто слично како со прекинувањето на поддршката за Windows XP, не толку мал број на корисници се’ уште ја користат веќе 12 години старата сервер верзија од Windows.

Бројот на корисници се разбира не е огромен како што тоа е случајот со обичните десктоп верзии од Windows, меѓутоа сепак според некои истражувања, можно е да до 20% од корисниците на некоја од Windows Server верзии, се’ уште ја користат 2003 верзијата.

Прекинот на поддршка значи дека корисниците кои што ќе одлучат да продолжат да го користат оперативниот систем се изложуваат на потенцијален ризик од ново развиен малициозен софтвер, односно од ново откриени пропусти.

Извор: PCMag

Претходна статијаSpace Case 1 – Kickstarter проект за паметен и модерен куфер
Следна статијаИнтел објавува приход за вториот квартал од 13.2 милијарди долари, конзистентен со предвидувањето
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.