Сите кои го читате текстов и кои имате Windows 10 Mobile смартфони, еве ја потврдата која за жал можеби и потајно ја очеквуавте – Microsoft се откажува од мобилниот оперативен систем и во наредниве неколку години ќе пушта само безбедносни надградби за актуелните корисници, но не и нови функционалности.

Исто така, развојот на нови модели е застанат и не очекувајте дека ќе можете да го замените Вашиот Windows 10 Mobile смартфон со нов во скоро време. Всушност, не очекувајте дека ќе има Windows телефон веќе никогаш. Ова за многумина беше јасно минативе две години, но сега го потврди и еден од најголемите гласноговорници на платформата, Џое Белфиоре, бивш предводник на Windows Phone дивизијата во Microsoft, кој и покрај големите напори, не успеа да ја направи конкурентна на Android и iOS.

Тој ова го потврди на Twitter преку серија на твитови, каде објави дека направиле големи напори за да ја направат платформата успешна – дури и им плаќале на дивелоперите за да развиваат апликации, но дека таа имала премногу малку корисници за да биде интересна. Тој само продолжи дека актуелните корисници ќе бидат заштитени со безбедносни надградби и закрпи во догледно време, но нагласи дека веќе и тој се има префрлено на Android, каде Microsoft веќе има цела плејада на апликации.

Според сето ова, Windows 10 Mobile е дефинитивно конечно мртва платформа. Сите кои имате ваков телефон е пожелно да се префрлите на iOS и Android, а за полесно префрлање, тука се апликациите Outlook, Microsoft Office, Microsoft Edge, Microsoft Launcher за Android итн.

Извор: The Verge, Engadget, Windows Central

Претходна статијаДевојка го оштетила видот откако цел ден гледала во телефонот
Следна статијаПовеќе од 200 учесници беа дел од Endava Tech Flow настанот во Скопје посветен на иновации