start_update_51167EBF

На Microsoft Build 2014 конференцијата која што е во тек, како што беше најавено, претставена е наредната надградба на Windows 8 оперативниот систем после минатогодишната на 8.1. Оваа надградба го носи името Windows 8.1 Update и истата донесува две главни промени на овој оперативен систем.

Првата, за која што и најмногу се разговараше, е насочена кон корисниците на маус и тастатура, односно олеснување на нивната работа со оперативниот систем кој што се обиде да ги насочи кон кориснички интерфејс направен пред се за екраните на допир, а заборавајќи ги до некаде нив. Па така, надградбата ги вклучува следните нови функции:

 • Можност за закачување (pin) на модерните апликации на десктоп taskbar-от
 • Можност за контролирање на модерните апликации преку taskbar-от, музичката апликација на пример
 • Посебна лента на модерните апликации за нивно минимизирање и исклучување
 • Нова верзија од продавницата за апликации (можно е покасно нејзино надградување)
 • Продавницата за апликации е стандардно прикачеа на taskbar-от
 • Прикажување на taskbar-от со носење на маусот на долната страна од екранот додека користите модерна апликација
 • Посебна плочка на start екранот за PC Settings
 • Power копче на start екранот за гасење и рестартирање на компјутерот
 • Копче за пребарување
 • Контекст мени при притискање со десното копче на плочките, наместо отворање на лентата на долниот дел од екранот
 • Можност за селектирање на повеќе апликации на start екранот со држење на ctrl копчето и нивно групно преместување

Промените во Windows 8.1 Update можете да ги видите и на следното видео, а истите се презентирани од страна на Joe Belfiore.

universal-windows-apps

Втората новост која што не е само воведена во новата верзија од Windows 8.1 Update е наречена Universal Windows Apps. Во основа се работи за овозможување да апликациите направени за една верзија од Windows можат да работат на некоја друга верзија, како на пример Windows Phone. Ова е можност корисна за програмерите кои што многу полесно ќе може да прават апликации за сите достапни Windows платформи.

Надградбата ќе биде достапна преку Windows Update за сите корисници на Windows 8.1, а преку продавницата за апликации за корисниците на Windows 8. Истата ќе биде достапна на 8-ми Април и ќе биде бесплатна.

Претходна статијаПрвата паметна LED светилка на Samsung трае до 10 години
Следна статијаCoursera, светска едукација во вашиот џеб
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.