Фото: Microsoft

Функција која како основна задача има снимање на се што прави корисникот на компјутерот, очекувано е дека ќе привлече големо внимание, а посебно во делот за безбедноста и приватноста на податоците.

Recall е нова функција која ќе дојде кај Copilot+ компјутерите и ќе им овозможи на корисниците да го пребаруваат секој момент од користењето на компјутерот со помош на вештачката интелигенција.

Од Microsoft истакнаа дека Recall е направена уште од почетокот со акцент на приватноста на корисниците, па податоците кои се создаваат се чуваат само локално, односно на компјутерот од корисникот. Тоа значи дека податоците не се прикачуваат на серверите од компанијата, па корисниците не треба да се грижат дека некој ќе може да ги види.

Сепак, тестирањата на се’ уште недостапната Recall покажуваат дека податоците се чуваат во дата база која не е шифрирана, односно е направена во обичен текст и до истата може лесно да се пристапи, дури и преку друг корисник на истиот компјутер.

Ова ја прави функцијата потенцијална мета на малициозен софтвер, а тука се и предупредувањата за можните проблеми кои би се јавиле во судските процеси, во чувањето на податоците за клиенти и слично.

Од Microsoft сепак на гледаат проблем со Recall, па главниот научник и технички соработник во Microsoft Research, Џејми Тиван, ги повторува работите кои од компанијата ги истакнаа за време на презентацијата на функцијата.

Можеби поради големите реакции на „јавноста“ може да се очекува Microsoft да направи одредени промени во начинот на чување на податоците, а сепак останува прашањето дали на корисниците им е потребна една ваква функција, па добро е што истата може да се исклучи.

ИЗВОРThe Register
Претходна статијаРазговор.мк со нова иницијатива: 500 бесплатни разговори и сесии за студентите при УКИМ
Следна статијаНеофицијално објавени димензиите на iPhone 16 Pro и Pro Max
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.