Со пуштањето на најновата тест верзија од Windows 11, Microsoft објави и листа со командите кои може да му се зададат на Copilot, а додаде и неколку нови кои не беа досега достапни.

Објавата на листата е корисна информација за корисниците и тие сега ќе знаат што се’ можат да направат со помош на вештачката интелигенција која се повеќе е интегрирана во нивниот компјутер.

На листата на досега достапни команди се можноста да се побара:

 • Вклучување и исклучување на темната и светлата тема
 • Вклучување на Bluetooth
 • Вклучување на „do not disturb“
 • Додавање на уред
 • Правење слика од екранот
 • Поврзување со друг монитор
 • Промена на позадината
 • Промена на звукот
 • Вклучување на апликација
 • Помош со истакнување кој дел од системот на функционира
 • Поставување на прозор на одредена страна на екранот
 • Започнување на Focus сесија

На оваа листа се додаваат нови команди кои на корисниците ќе им станат достапни во иднина, а тие вклучуваат можност да се побара:

 • Достапни Wi-Fi мрежи
 • Информација за системот или уред
 • Информација за батеријата
 • Да се „исчисти“ просторот за податоци
 • Да се испразни „корпата“
 • Да се вклучи режимот за заштеда на батеријата
 • Да се прикажат апликациите кои се вклучуваат со компјутерот
 • Да се прикаже IP адресата
 • Информации за системот, уред или просторот за податоци.
 • Да се вклучи нарација
 • Да се отворат гласовните команди
 • Да се вклучи „лупата“
 • Да се промени големината на текст
 • Да се вклучат титлови
 • Да се вклучи режим со висок контраст
 • Да се започне со гласовно куцање

Новите можности на Copilot изгледа ќе станат дел од наредната поголема надградба на Windows, за која дознавме дека сепак нема да биде наречена Windows 12.

ИЗВОРgHacks
ИЗВОР 2Microsoft
Претходна статијаSamsung ги претставува уредите со вештачка интелигенција за 2024 година на конференцијата „World of Samsung“
Следна статија„Макпетрол“ ќе овозможи работилници против врсничко насилство и во Општина Виница
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.