Дел од Innovative Advanced Concepts програмата на NASA, а изработен од Jet Propulsion Laboratory, Lunar Crater Radio Telescope има големи шанси да стане реалност во иднина. Овој засега концепт проект доби дополнителни финансии во висина од 500.000 долари во втората фаза на финансирање.

Целта е да се изгради телескоп на темната трана од Месечината во кратер со големина од 3 километри. Самиот телескоп би бил со големина од 1 километар, нешто што досега не е изградено ни тука на Земјата.

Lunar Crater Radio Telescope или LCRT, ќе се користи за откривање и мерење на долгите радиобранови кои се генерирани од таканаречените космички „темни времиња“, односно период од неколку стотици милиони години по создавањето на универзумот, односно по „the big bang“.

Во овој период се’ уште не биле создадени ѕвездите, па се верува дека универзумот бил составен во главно од водород од кого подоцна и се создаваат првите ѕвезди.

Сепак, овој период се смета за мистерија која треба да биде подобро откриена, а телескоп поставен на Месечината би бил идеален за таа намена. Земјината атмосфера и радиобрановите кои ги има од сите страни во денешно време, пречат за да може да се мерат широките радиобранови.

Темната страна на Месечината, односно страната која не е насочена кон Земјата, би ги немала проблемите кои ги има на Земјата, па телескопот би можел да функционира слободно.

Додатно, LCRT треба да биде изграден од роботи, односно за неговата изградба не би требало да се планира човечка мисија на Месечината. Доколку вакво нешто се оствари, ќе претставува и голем напредок за овој вид на технологија за идни мисии.

ИЗВОРNASA
ИЗВОР 2Cnet
Претходна статијаНеограничениот простор од Google Photos истекува на крајот од овој месец
Следна статијаСкала Магазин со промоција на својот прв печатен број
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments