Anitimicrobial-v2

На годинешниот CES 2014 настан што се одржа овој месец во Las Vegas, Corning претстави нов тип од нивното „нескршливо“ Gorilla стакло, овој пат со антимикробски својства, односно со можноста да го намали бројот на бактерии кои што живеат на истото.

Веќе подолго време одредени спроведени истражувања покажуваат дека поради користењето на мобилните телефони насекаде, тие се полни со разни бактерии, а голем број од нив може да предизвикаат здравствени проблеми кај одредени луѓе. Тоа е мотивација за претставувањето на стакло кое што до некаде би ја намалило бројката на овие бактерии.

Антибактериското својство се постигнува преку вградување на јони од сребро во хемискиот состав на зајакнатото стакло. Среброто е познат антибактериски агенс кој што се има користено пред измислувањето на антибиотиците. Според Corning ова стакло може да оттргне до 99,9% од одредени типови на бактерии, односно го намалува развивањето на алги, бактерии и мувла.

624142960001_3007001889001_vs-52c73b1be4b05e49470ea4cd-767904719001

Сепак екранот од мобилниот телефон не е единствената површина која што се допира при користењето и на која што се собираат разни бактерии, па дури и да се покаже ова ново стакло како ефикасно во нивното намалување, сепак останува другиот дел од телефоните. Ефикасноста, а и потребата на користење на вакви материјали во секојдневно користените уреди треба да биде покажано низ праксата, поради различните истражувања и заклучоци кога се работи за бактериите и изложеноста на луѓето на нив.

http://www.youtube.com/watch?v=egU8GLD7MG8

Претходна статијаСо нов уред од МИТ до поголемо искористување на сончевата енергија
Следна статијаМожни промени на Office Web Apps
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.