By Maurizio Pesce from Milan, Italia - Elon Musk, Tesla Factory, Fremont (CA, USA), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38354348

Извори на Bloomberg истакнуваат дека Министерството за Правда на САД има отворено истрага за можни криминални обвиненија поради сомневање за измама. Ова е уште еден од низата на проблеми кои излегоа поради твитот на Елон Маск во кој тврдење дека планира да ја приватизира Tesla, а за тоа ги има обезбедено потребните финансии.

Како што ни е познато, тоа не само што не испадна така, Суверениот Саудиски фонд, којшто треба да биде тој којшто ќе ги обезбеди финансиите, реши да оди во друг правец, па инвестира 1 милијарда долари во конкурентот на Tesla, Lucid Motors.

Дека Маск може да има проблеми се виде уште кога група на акционери решија да поднесат тужба против него поради загуби на пазарот на капитал. Тие тврдеа дека информацијата која ја даде Маск, не била точна, предизвикала раст на вредноста на акцијата на Tesla, поради што тие претрпеле загуби.

Зошто Маск се има решено да го објави тој твит не е познато. Дали е можно да само така непромислено е објавен без размислување и консултации со правници или дали можеби сепак тој имал некаква непозната цел.

ИЗВОРBloomberg
ИЗВОР 2Ars Technica
Претходна статијаFacebook спрема „воена соба“ за справување со лажните вести за време на изборите што следат
Следна статијаПет начини сами да поправите паметен телефон, пред да го однесете на сервис
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.