Скопје, 27. Декември 2022Компанијата Samsung објави дека постигнала значајно достигнување на патот кон исполнување на целите за одржлив развој или глобалните цели со придонес од над 10 милиони долари во Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). Средствата беа собрани преку апликацијата Samsung Global Goals и ќе му помогнат на УНДП да ја промовира издржливоста и да го забрза напредокот ширум светот.

Глобалните цели поставени од Обединетите нации во 2015 година обезбедуваат заеднички план на амбициозни достигнувања за порамноправен, праведен и одржлив свет до 2030 година. Седумнаесет глобални цели промовираат соработка и заедничко дејствување во борбата против нееднаквоста, климатските промени, уништувањето на екосистемот, недоволното образование и другите итни глобални предизвици. Samsung започна со воведување иновативни решенија за поддршка на Глобалните цели и во 2019 година ја лансираше апликацијата Samsung Global Goals во партнерство со Обединетите нации. Глобалната заедница Galaxy на компанијата се приклучи на движењето користејќи ја апликацијата како едноставна, но значајна алатка за подобрување на нашиот секојдневен живот.

Преземање заеднички активности за постигнување на целите

„Во Samsung, знаеме дека технологијата има клучна улога во решавањето на некои од најголемите предизвици со кои се соочува светот во моментов“, рече Т.М. Рох, претседател и раководител на мобилното искуство (MX) во Samsung Electronics. Во партнерство со УНДП и апликацијата Samsung Global Goals, заедницата Galaxy игра многу важна улога во постигнувањето на глобалните цели. Сакаме да им се заблагодариме на нашите корисници што го овозможија ова неверојатно достигнување“.

Акциите преземени за апликацијата Samsung Global Goals ја поддржуваат влијателната работа на УНДП. Ова подразбира конкретен ангажман на младите во остварувањето на целите за одржлив развој. УНДП спроведува политики, започнува програми и води младински иницијативи во над 100 земји и поддржува повеќе од 900 партнерства со млади луѓе.

„Како што се приближуваме до половината од крајниот рок – 2030 година – следната година е клучна за нашите напори да ги постигнеме глобалните цели“, вели администраторот на УНДП, Ахим Штајнер. „Иако светот се соочува со нови предизвици, ние сме охрабрени од напредокот постигнат преку ова партнерство. Заедно со Samsung, мораме да ги охрабриме заедничките напори за постигнување на целите и да ја инспирираме следната генерација да преземе акција со нас“.

Зајакнување на нашето влијание

Апликацијата Samsung Global Goals е инсталирана на речиси 300 милиони Galaxy уреди ширум светот, вклучувајќи паметни телефони, таблети и паметни часовници. Преку оваа апликација, Samsung ја шири свеста за глобалните цели и им дава овластување на корисниците да преземаат мали активности кои заедно носат голема промена. Апликацијата Samsung Global Goals им овозможува на корисниците директно да донираат, да користат позадини за да ги зголемат приходите од реклами или да придонесуваат за финансирање со гледање реклами во апликацијата. За да постигне максимално влијание, Samsung издвојува износ еднаков на вкупниот приход од рекламите во апликацијата.

Од воведувањето на апликацијата Samsung Global Goals во 2019 година, Samsung го прошири своето партнерство со УНДП преку Generation17, иницијатива која има за цел да ги слушне гласовите на 14 млади лидери кои имаат значително влијание во нивните заедници ширум светот. Младите лидери од Генерацијата 17 играат суштинска улога во инспирацијата на луѓето да имаат влијание за исполнување на Глобалните цели.

Samsung исто така се стреми да ги поддржи Глобалните цели преку своите операции. Компанијата ја усогласи својата корпоративна ESG стратегија (еколошка, социјална и управување) со Глобалните цели за да ги дефинира деловните приоритети и да ги пренесе перформансите во однос на тие цели. Исто така е потписник на Глобалниот договор на Обединетите нации, иницијатива која ги охрабрува компаниите да усвојат одржливи и општествено одговорни политики.

За да дознаете повеќе за Глобалните цели и да преземете акција, посетете ја апликацијата Samsung Global Goals на http://smsng.co/SGG-App.

За да го следите напредокот во одржливоста на Samsung, видете го Извештајот за одржливост за 2022 година.

Претходна статијаNotepad апликацијата ќе добие „табови“ во Windows 11
Следна статијаКако да ја исклучите функцијата на Windows 11 со која Microsoft го користи вашиот компјутер за надградба на други компјутери
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.