Huawei трета година едноподруго е рангиран на првото место меѓу 20. најдобри кинески MEC компании, откако ја освои наградата „Топ 20 компјутерски компании во Кина“ во 2021 година, која секоја година се доделува од компјутерската заедница. Ова покажува дека Huawei е високо признат за формулирање на MEC стандарди, лансирање на проекти со отворен код, обезбедување на сродни технички производи и решенија, како и за својот придонес во дигиталната трансформација на индустриите.

Растот на дигитализацијата низ целиот свет го поттикнува развојот на MEC. Со обезбедување на клучни можности, како што се пресметување, складирање и пренос, во непосредна близина на корисниците, MEC ја поттикнува економската трансформација и надградба. Неговиот брз раст го привлече вниманието на академскиот и индустрискиот сектор и го отвори патот за иновации кај компјутерите и ИТ системот и индустриската трансформација.

Рабната компјутерска заедница е континуирано посветена на ширење на знаењето и поттикнување на развојот на екосистемите во областа на MEC. Од 2019 година, заедницата објавува листа на „Топ 20 компјутерски компании во Кина“, со цел на повеќе луѓе да им го сподели тековниот развој, извонредните компании и иновативните производи во оваа област.

Како пионер во MEC, Huawei ги држи клучни позиции во повеќе индустриски организации, како што се 3GPP, ETSI, 5GDNA, ECC, AII и 5GAIA, и е еден од основачите, како и главните учесници во MEC ISG иницијативата во рамките на ETSI. Се стреми да промовира стандардизација на MEC и изградба на зрела архитектура. Покрај лансирањето на првиот светски телекомуникациски MEC проект со отворен код EdgeGallery, ја основаше 5G Deterministic Networking Alliance (5GDNA) и му помогна на сојузот официјално да се приклучи на 3GPP MRP. Исто така, ја иницираше рамката на 3GPP R18 5G паметната мрежа, дефинирајќи ја E2E стандардната архитектура на паметната мрежа заснована на 5G.

Кинеската компанија го покажува патот кон индустриската дигитална трансформација. Со своите сеопфатни MEC производи и решенија, Huawei објави повеќе технички документи за MEC и 5G B2B со индустриски партнери, како што се 5GDN Industry White Paper, Edge Native Technical Architecture White Paper и 5GtoB Core Network Construction White White Paper. Покрај тоа, одржа повеќе 5G MEC натпревари за програмери, a исто така, освои и повеќе MEC награди во земјата и во странство, постигнувајќи висока репутација во индустријата.

Како водечки глобален 5G провајдер, Huawei сака да работи со операторите и индустриските партнери за да обезбеди квалитетни мрежи и неспоредливо искуство со услугите. Компанијата воведе повеќе од 3000 5G иновативни проекти што опфаќаат над 20 индустриски области, како што се ископување јаглен, производство на железо и челик, пристаништа и производство. Со првонаградените проекти доделени на Zhan Fang Cup натпреварот за 5G апликации  и „5G Случаите на употреба за вертикали во Кина“ признати од GSMA две години по ред, Huawei во голема мерка го промовираше развојот на MEC во Кина и ја покрена дигиталната трансформација заснована на 5G.

Развојот на MEC бара заеднички напори од сите партнери. Huawei е возбуден да работи со партнерите за да ја зголеми вредноста на MEC во индустриите и да изгради целосно поврзан и интелигентен свет.

Претходна статијаНово доживување со користење на паметните часовници Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic
Следна статијаПрограма A1 WayUp – повик за дипломци кои се подготвени да работат со DATA