China Mobile Zhejiang и Huawei беа ко-наградени за „Најдобар иновативен комерцијален случај во 5G автоматизација 2021“ за нивниот прв светски интелигентен O&M проект за 5G основна мрежа на четвртиот Конгрес за автоматизација на 360° мрежата, што неодамна се одржа онлајн, во организација на Layer123.

Со брзата изградба и големата комерцијална употреба на NFV и 5G мрежите во облак, мрежите на операторите се соочуваат со O&M предизвици, како што се комплексните O&M, високите безбедносните ризици и потешкотии во обезбедувањето квалитет на услуги, посебно за мрежите што покриваат големи региони, со голем опсег на управување и од повеќе снабдувачи. Поради недостаток на ефективни методи за разграничување на грешките во NFV сценаријата, операторите мораат да ги координираат O&M експертите за различни производи и различни снабдувачи за рачно решавање на проблемите кога ќе се пријават на мрежата заснована на облак, што резултира со високи трошоци за комуникација, тешко разграничување и бавна обработка. Затоа, операторите треба да му дадат најголем приоритет на градењето на наизменичното разграничување на дефектот за NFV сценарија.

China Mobile Zhejiang и Huawei заеднички спроведоа низа пилот-проекти за верификација на  иновативните интелигентни O&M технологии во NFV сценарија и да изградат центар за решавање на проблеми, што го користи 5GC управувањето со грешки и O&M за брза и прецизна идентификација, разграничување и реагирање на меѓуслојните дефекти во живо – мрежни NFV сценарија, обезбедувајќи оптимално корисничко искуство.

Како прв комерцијален проект на светот со NFV повеќеслојно разграничување на грешки го усвојува Huawei iMaster MAE-CN интелигентното O&M решение за да овозможи панорамско, интелигентно, автоматизирано O&M искуство за основната мрежа во облак на China Mobile Zhejiang. Проектот комбинира експертско искуство и интелигентни методи за подобрување на целиот процес на ракување со грешки, вклучувајќи и спречување мрежни грешки, прецизно разграничување на дефекти и интелигентно санирање на дефектите. Овие подобрувања и помагаат на China Mobile Zhejiang да ги трансформира своите пасивни O&M во проактивна превенција, така што дефектите може да се откријат за само 5 минути без рачна интервенција и да се разграничат во рок од само 15 минути.

Интелигентната трансформација на O&M не може да се постигне преку ноќ и бара заедничко истражување и напори на целата индустрија. Со својот успех, проектот за разграничување на повеќеслојните NFV дефекти обезбедува драгоцено искуство и технологија за индустријата, што во голема мера ќе ја промовира дигиталната трансформација на глобалните телекомуникациски О&М мрежи.

Конгресот на мрежна автоматизација е професионален настан, кој се фокусира на автоматизација на мрежата, виртуелизација и интелигенција. Наградите за автоматизација на мрежата ги добиваат организациите и проектите кои дале значителен придонес во мрежната автоматизација и трансформација и го охрабруваат здравиот и брз развој на индустријата.

Претходна статијаBrave Search достапен за сите со понуда за приватно пребарување
Следна статијаWindows 11 доаѓа со вградена поддршка за Android апликации