office-web-apps-logo

Веб верзијата на Office, наречена Office Web Apps, е скратена верзија од познатиот софтвер која ги вклучува Word, Excel, PowerPoint и OneNote. До нив пристапувате преку веб прелистувач, не е потребно да имате инсталирано Office на вашиот компјутер и достапни се бесплатно. Се разбира сите функции што ги има десктоп верзијата не се достапни, туку само основи кои се доволни да направите одредени основни активности и документи и да менувате веќе зачувани документи. Се да може да се поврзете на Office Web Apps треба да се најавите со вашиот Live ID или доколку имате Office 365 претплата. Ова претставува алтернатива од Microsoft на Google Docs.

Во најновата надградба на Web Apps воведени се нови функции кои го подобруваат работењето и ви овозможуваат да завршите повеќе работи преки нив. Исто така се приближуваат повеќе до Google Docs воведувајќи одредени корисни функции веќе достапни на Docs.

WordWebApp_CoAuthoring

Новина достапна за сите апликации од пакетот е можноста за работа на еден документ и следење на промените во вистинско време. Ова значи дека повеќе луѓе може да работите на ист документ во исто време и промените што ги правите ќе бидат прикажани кај сите веднаш штом ќе бидат направени. За распознавање на направените промени, позицијата на курсорот на корисниците е прикажана цело време и е во различна боја, која што е поврзана со секој корисник посебно. Направените промени може да ги разгледате и преку десктоп верзијата на Office. Ова е функција веќе подолг период достапна на Google Docs и барем во наш случај нешто што навистина недостасуваше во Office пакетот од Microsoft.

Покрај оваа новост, воведени се уште неколку различни за секоја апликација од пакетот.

  • Word Web App

Автоматско зачувување на документите – копчето за зачувување на документот е тргнато и зачувувањето се одвива автоматски во вистинско време. Секоја промена што ќе ја направите е автоматски зачувана

wwa-save-as-you-go

Поддршка за Header, Footer, како и број на страните

wwa-page-numbers

Стилови на табели

wwa-table-style

Пронајди и замени

wwa-find-and-replace

Мануелно додавање на Крај на страната (page breaks)

wwa-page-brakes

  • Excel Web App

Заштита на листовите (sheet protection) – можност за отворање на excel документи кои имаат заштитени ќелии

ewa-sheet-pretection

Агрегати во статус лентата – можност за прикажување на SUM, AVERAGE и COUNT кога ќе селектирате повеќе ќелии, исто како на десктоп верзијата
Прередување на листовите – менување на позицијата на листовите креирани во еден документ
Drag and drop на ќелиите – пренесување на вредноста од една во друга ќелија
Преименување на документот – можност за менување на името на документот директно од него, без потребата за негово затворање

Претходна статијаHuawei ќе вложи 600 милиони долари во развој на 5G технологија
Следна статијаКакви промени ќе воведе Stephen Elop доколку биде избран за CEO на Microsoft
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.