Instagram ја претстави IGTV пред нешто повеќе од година и пол, како посебна апликација наменета за видео содржина. Главната карактеристика која веднаш ја издвои од останатите беше форматот на видеата, односно тие беа вертикални, замислени да се гледаат како што се држат мобилните телефони.

Сепак, овој сервис, иако се користи од милиони корисници, не успеа да стане доволно популарен. Милионите корисници се само еден мал дел од над милијарда корисници кои ги има Instagram, па може јасно да се заклучи дека IGTV не се покажа успешно како Instagram Stories, на пример.

Сигурно веќе имате забележано, Instagram го тргна посебното копче на главната страна од Instagram апликацијата кое беше наменето да ја отвори IGTV апликацијата или да го отвори посебниот дел од Instagram во кој беше вграден IGTV.

Причината за тоа е позната, односно корисниците не го користат ова копче ни приближно доволно за да може да се оправда неговото оставање на толку видна и главна позиција. Од компанијата истакнуваат и за TechCrunch дека нивната цел е да Instagram биде што поедноставна апликација што може.

Ова сепак не значи откажување на апликацијата или на сервисот генерално. Корисниците можат да продолжат да си ја користат апликацијата ако тоа веќе го правеле, а предлозите за видеа од IGTV ќе може да продолжат да се гледаат во Explore делот од Instagram, како и на профилите од корисниците кои прават вакви видеа.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.