Скопје, 20 јануари 2021г. – На денешната прес конференција на која присуствуваа Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, г. Зоран Заев, Амбасадорот на Република Чешка во Република Северна Македонија, НЕ Мирослав Томан, и новата странска инвестиција во земјата – акцизицијата на компанијата Сеавус од страна на чешката Групација АРИКОМА, дел од ККЦГ Групацијата, која беше претставена од страна на Михал Томанек, директор за инвестиции одговорен за ИТ на Групацијата АРИКОМА, како и Игор Лештар, претседател на одбор на Групацијата Сеавус.

Станува збор за влегување на македонскиот пазар на инвеститор од Европската Унија, Групацијата АРИКОМА, една од најголемите чешки групации, дел од ККЦГ Групацијата која е приватна мулитнационална финансиска и ивестициска групација основана во 1995г., со канцеларии во Швајцарија, Чешка, Белика Британија и САД, со вкупна вредност на капиталот од 7 милијарди евра и 5 милијарди евра приходи, и 6.000 вработени во 22 земји во светот.

На крајот на минатата година компанијата Сеавус е аквизирана од страна на Групацијата АРИКОМА, која ја сочинуваат ИТ компании фокусирани на развој на прилагодени софтверски решенија, ИТ инфраструктура и развој на „клауд“ решенија. Групацијата АРИКОМА преку значителни инвестиции за развој на ИТ услугите е водечка компанија на пазарите во Чешка и во Словчка и нуди целосни ИТ услуги, а со купувањето на Сеавус, влегува и на македонскиот пазар но и значително го зголемува своето меѓународно присуство. Од АРИКОМА Групацијата изјавуваат дека ќе продолжат да инвестираат во вработување и развој на ИТ експертите во Северна Македонија и ќе ги унапредат  вложувањата во развој на сите ИТ кадри преку едукативните центри на Сеавус.

„Искуствата кои ги стекнавме оваа година ни даваат за право да кажеме дека дигиталната трансформација се одвива многу побрзо отколку што се очекуваше. Амбицијата на АРИКОМА Групацијата да стане лидер во пошироки рамки и предводник на таа трансформација, совршено се вклопува со мисијата, вредностите и позицијата која ја има Сеавус, не само во Северна Македонија, туку и пошироко. Оттука, продолжуваме силно да инвестираме во развој на ИТ кадрите во Северна Македонија, да ги споделуваме меѓународните искуства, продолжуваме да бидеме бизнис инкубатор и да ја промовираме и понатаму ИТ експертизата на македонските професионалци на меѓународен план. Ги поздравуваме заложбите на Владата на Република Северна Македонија за овозможување на бизнис клима за развој на ИТ секторот, во кој Сеавус беше, е и ќе остане двигател на растот на дигиталното општество, но и пример за сите сегашни и идни претприемачи и странски инвеститори.“ – изјави Михал Томанек, директор за инвестиции одговорен за ИТ, Групација АРИКОМА.

Компанијата Сеавус е групација основана во 1999 година, која вработува 800 професионалци, во 15 канцеларии во 8 земји во светот: Северна Македонија, Шведска, САД, Србија, Босна и Херцеговина, Белорусија, Швајцарија и Молдавија, со преку 4000 клиенти меѓу кои светски телеком оператори и производители на мобилни и електронски уреди, организации од банкарскиот и финансискиот сектор, технологија, образование, здравство, комјутерски игри -сериозни компании кои котираат на светските берзи.

„Придонесот на Сеавус во земјата е значаен не само како поттик кон иновациите и претприемништвото, развојот на ИТ индустиријата и кадрите, но и во однос на економијата и поддршката на заедницата. Верувам дека со силен стратешки партнер како АРИКОМА ќе ги забрзаме иновациите и уште повеќе ќе ги зајакнеме нашите позиции на меѓународниот пазар. Тоа практично ќе ни овозможи да одговориме на предизвиците на новото време, да понудиме иновативни и квалитетни услуги и софтверски решенија од следната генерација за нашите клиенти, развиени и имплементирани токму од нашите луѓе, од нашите ИТ експерти. “ – истакна Игор Лештар, претседател на управниот одбор на Сеавус Групацијата.

Новата инвестиција ја поздрави и НЕ Мирослав Томан, амбасадор на Република Чешка во РСМ кој ја истакна важноста на поединечните инвеститори во развојот на трговските, но и севкупните билатерални односи на двете земји.

„Република Чешка e долгорочен силен поддржувач на Република Северна Македонија во однос на НАТО и ЕУ. Изминатата година поддршка беше обезбедена не само во справување со кризата со Ковид-19, туку и во повеќе други области. Искрена благодарност до сите кои работеа на реализација на оваа Чешка инвестиција во капитал, знаење и технологии. Со инвестицијата која ја презентираме денес, Сеавус добива одговорен и перспективен сопственик. Компанијата ККЦГ основана од Карел Комарек е една од најголемите бизнис групации во Република Чешка, која работи во Еврoпа и САД и искрено се надевам дека со оваа аквизиција придобивки ќе има и Република Чешка и Северна Македонија и дека овој пример е вистинска добитна комбинација за компаниите и економиите.“ – изјави НЕ Мирослав Томан, амбасадор на Република Чешка.

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија ја поздрави оваа инвестиција како основа за понатамошен раст на успешни македонски компании во насока на зголемување на вработувањата, развој на ИТ професионалците и поттик за понатамошен развој на ИКТ секторот во земјата како важна индустријата која значително придонесува во економскиот развој на земјата и економијата базирана на знаење.

„Човечкиот потенцијал секогаш бил и натаму останува највредниот ресурс на компанијата, бизнисот, на севкупното општество.  Токму лицата од ИТ секторoт покажаа голем потенцијал за развој на оваа дејност во нашата земја. Македонскиот ИКТ сектор во последните години бележи постојан раст во број на компании и вработени, раст на извозот, на профитот и на приходите. Оваа индустрија е најбрзорастечка во земјава, која ги вработува најмладите и најпрогресивните граѓани. Нашите заложби се насочени кон натамошно подобрување на условите за работа, кои треба да ја раздвижат ИКТ индустријата и да овозможат забрзана дигитализација на компаниите. За таа цел еден од приоритетите во Владината програма е намалување на персоналниот данок во ИТ секторот од сегашните 10 отсто на 0 отсто во 2023 година. Тоа треба да биде доволен поттик за натамошен развој на оваа индустрија“ истакна Зоран Заев, претседател на Владата на Република Северна Македонија.

Согласно податоците од Централен регистар во Република Северна Македонија, ИКТ индустријата расте по сите основи. Генералниот приход на индустријата во 2016 година бил 752 милиони евра, додека во 2019 година бил 880 милиони евра. Тоа е раст од 17% за три години. Вкупниот број на компании регистрирани во ИКТ секторот од 2016 година кога биле 1,296 пораснал на 1,957 во 2019 година, што е пораст за околу 700-тини компании за само 4 години. Бројот на вработени од 10,975 во 2014 година, пораснал на 15,093 во 2019 што е пораст за приближно 50%. Ова е значителен пораст на вработените во една индустрија.  Значаен пораст бележи извозот на ИКТ софтвер и услуги, кој во 2016 година бил 150 милиони евра, а во 2019 година пораснал до 210 милиони евра, што е пораст за 40%.

За KKCG

Групацијата KKCG, основана и предводена од успешниот чешки претприемач КарелКомарек, е меѓународна инвестициска компанија со повеќе од 7 милијарди евра (книговодствена вредност) средства и 5 милијарди евра во приходи. Групацијата вработува над 6.000 експерти во 22 земји во светот. Клучните стратешки сектори на KKCG вклучуваат игри на среќа, нафта и гас, технологија и недвижнини. Групацијата KKCG ги вклучува Групацијата SAZKA, Групацијата АРИКОМА, Групацијата MND, американскиот Methanol, капиталниот фонд Springtide Ventures и други.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.