Веќе неколку години се пишува на тема за интернет безбедност и лозинките кои се користат за онлајн сметките, како едни од основните и клучни работи кога е во прашање безбедноста. Колку пати можевме да прочитаме дека огромен број на корисници користат едноставни лозинки како најпознатата „123456“ или „password“.

Со оглед на тоа колку во денешно време масовно се користи интернетот од секакви уреди и од сите категории на корисници, човек ќе помисли дека корисниците сепак нешто повеќе ќе се грижат за својата приватност и безбедност.

Сепак, тоа продолжува да не е случајот, па повторно листата на најлоши лозинки покажува дека корисниците едноставно не ги менуваат навиките.

Листата ја прави компанијата SplashData, а лозинките ги собира од датотеките кои се составени од украдени лозинки во текот на годината. Листата за 2018 година е следна:

 1. 123456
 2. password  
 3. 123456789
 4. 12345678
 5. 12345
 6. 111111
 7. 1234567
 8. Sunshine
 9. qwerty
 10. iloveyou
 11. princess
 12. admin
 13. welcome
 14. 666666
 15. abc123
 16. football
 17. 123123
 18. monkey
 19. 654321
 20. [email protected]#$%^&*
 21. charlie
 22. aa123456
 23. donald
 24. password1
 25. qwerty123

Од SplashData истакнуваат дека корисниците покрај тоа што ги користат цело време некои од најпознатите лоши лозинки, тие користат и познати имиња, како и стандардни шеми на тастатурата. Хакерите потоа многу лесно успеваат да влезат во огромен број на сметки, без потреба од голем труд.

Од компанијата исто така истакнуваат дека нивните проценки кажуваат дека скоро 10% од сите луѓе имаат користено една од лозинките на листата со 25 лозинки, додека 3% од луѓето ја имаат користено убедливо најлошата лозинка „123456“.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.