Како активен корисник на Netflix изминатите години, идеите за што наредно да гледам почнав во главно да ги барам од самата апликација, односно од предлозите кои ми ги дава врз основа на тоа што дотогаш го имам гледано.

Овој начин според повеќе информации сепак остава простор за пропуштање на доста од достапната содржина, па не било еднаш да се зачудам зошто нешто што би го гледал, не ми било предложено од Netflix.

HBO, кои сепак имаат малку поразличен пристап кон нивната содржина, смета дека може подобро да ги направи предлозите за што нивните корисници би можеле да гледаат. Иако и HBO користи алгоритам којшто им дава предлози на своите корисници, од компанијата претставија нова страна на која предлозите кои ги има се направени стриктно од страна на луѓе.

Овој начин на предложување на содржина сепак не е направен за секој корисник посебно, што значи дека може да се најде содржина која не му се допаѓа на некој, но тоа сепак се случува и со алгоритамот. На овој начин барем ќе се дојде и до содржина која најверојатно не би била предложена од алгоритам.

Луѓето кои ги даваат предлозите имаат и свое објаснување зошто го даваат предлогот, а тоа е и делот којшто прави да овој систем има вредност. Баш тоа објаснување може да е доволна причина да се одлучиме да гледаме одреден филм, серија или документарец.

Страната со предлозите е на овој линк, https://www.humanreco.hbo.com/, па проверете и самите дали има нешто што ќе ја направи оваа страна вредна за вас.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.