ЛОЗАНА, Швајцарија – Речиси секој осми пушач од 22 земји верува дека лидерите треба да ги почитуваат нивните ставови и интереси при одлучувањето за регулативите за тутунот и никотинот, покажа новото меѓународно истражување на компанијата Филип Морис Интернешнл.

Истражувањето спроведено за Филип Морис Интернешнл од независната истражувачка компанија Поваддо на повеќе од 44.000 возрасни граѓани покажува силна поддршка за балансиран пристап кон регулативата за пушењето, пристапот на повеќе засегнати страни и поттикнување постепен напредок во намалувањето на штети.

Конкретно, истражувањето покажа дека 77 проценти од испитаниците се согласиле дека перспективите на оние кои се најдиректно засегнати од ова прашање треба да бидат вклучени во регулаторните дискусии. 75 отсто од испитаниците веруваат дека социјалните очекувања за целосна апстиненција од супстанци како што се никотинот и алкохолот не се остварливи, а владата треба да преземе чекори за да ја намали штетата од нивната употреба. Во исто време, 72 отсто од испитаниците го делат мислењето дека нивната влада треба да размисли за улогата што може да ја играат алтернативните производи во ослободувањето на земјите од пушењето.

„Доколку сакаме да одговориме на предизвиците со кои се соочуваме како општество на смислен и експедитивен начин, потребен ни е побалансиран и инклузивен пристап“, рече Грегоар Вердо, виш потпретседател за надворешни работи. Ова вклучува политички одлуки кои првенствено ги земаат предвид луѓето кои се најпогодени – за да се осигураат дека нивните гласови се слушаат и дека нивните потреби се задоволени – и потоа доведување на сите релевантни страни на маса, вклучително и експерти во областа, приватни компании, водачи на граѓанското општество, и секој кој може да придонесе за решавање на овие проблеми“, додава тој.

Истражувањето покажа силен консензус дека изнаоѓањето златна средина во спорните прашања може да доведе до постепена промена на политиката и да овозможи напредок. Така, 90 отсто од испитаниците веруваат дека за да се справат со итните општествени предизвици, лидерите мора да ги земат предвид сите перспективи – дури и оние кои се во спротивност со нивните ставови. Еден од осум испитаници истакна дека лидерите мораат да ги земат предвид сите перспективи кои ги слушаат сите страни и прифаќаат разумни пристапи кои го подобруваат животот на обичните луѓе.

Конечно, 85 проценти од испитаниците сметаат дека заедничкото работење на граѓаните и компаниите би имало значително влијание, а 77 отсто го поддржуваат учеството на компаниите во решавањето на големите проблеми.

„Во земјите ширум светот, граѓаните се уморни од застојот во креирањето политики и сакаат конструктивни промени. Во областа на намалување на штетите од пушењето, Филип Морис долго време се залага за разумен пристап кој им дава приоритет на интересите на сегашните возрасни пушачи и јавното здравје. Со балансирање и инклузивни дебати за науката зад подобри алтернативи и усвојување на почовечкиот пристап, можеме да го забрзаме прекинот на употребата на цигари. Повеќе од милијарда луѓе сè уште пушат. Мораме – и можеме – да работиме подобро, а тоа започнува со отворен дијалог заснован на факти“, заклучи Вердо.

За дополнителни информации околу истажувањето посетете ја веб-страницата: https://www.pmi.com/media-center/press-releases/press-details/?newsId=25346

Методологија на истражување

Поваддо спроведе онлајн анкета во име на Филип Морис помеѓу 5 и 23 февруари 2022 година. Истражувањето беше спроведено меѓу повеќе од 44.000 возрасни во општата популација на возраст од 21 и повеќе години во 22 држави: Аргентина, Бразил, Бугарија, Колумбија, Костарика, Република Чешка , Доминиканска Република, Франција, Германија, Грција, Италија, Јапонија, Малезија, Мексико, Филипини, Португалија, Србија, Јужна Африка, Јужна Кореја, Шпанија, Обединетото Кралство и САД. Беа спроведени околу 2.000 интервјуа во секоја земја (приближно подеднакво поделени помеѓу возрасните кои користат и не користат производи што содржат никотин). Податоците беа проценети да бидат репрезентативни за онлајн популацијата во секоја земја врз основа на следните варијабли: возраст, пол, регион и употреба на никотин. Резултатите се точни до границата од плус/минус 1 процент.

Претходна статијаКако се користи Internet Explorer режимот во Microsoft Edge за тие кои уште мораат да отвораат веб страни направени за овој стар интернет прелистувач
Следна статијаTelegram ја претстави најавуваната Premium претплата за нивната апликација