Screen_Shot_2015-09-21_at_4.15.29_PM.0.0

Да се поседува електрично возило од Tesla Motors е сон засега неостварлив за повеќето луѓе. Да се поседува Model X… тоа е веќе научна фантастика.

Tesla Model X ќе биде нов знаменосец на оваа компанија и ќе биде промовиран на специјален настан на 29-ти септември. Model X беше често одложуван, но сега конечно ќе имаме можност да уживаме во неговиот (претпоставен) феноменален внатрешен и надворешен дизајн, функционалност и суштинско подобрување во однос на стандардните возила. Model X е crossover, на него ќе има LE диоди кои ќе светат по ден и ќе го „бањаат“ во светлина, а ќе има и специјални „Falcon“ врати.

Инаку, „Falcon“ вратите овозможуваат „пакување“ на вратите во помал простор и интересен систем на отворање, што овозможува многу поголем простор за влез во автомобилот отколку од стандарден автомобил. Тоа Маск го демонстрираше преку влегување и стоење внатре во колата исправен (со свиткана глава) и без клечење.

tesla-model-x_600x0w

Бидејќи Model X е crossover/SUV тип на возило тој има можност за погон на 4 тркала. За разлика од стандардните возила кои пренесуваат момент од предни на задни тркала и обратно користејќи кардан, Tesla X има два засебни мотори напред и назад кои можат точно да контролираат колку потисна сила и момент даваат во секој момент, потенцијално правејќи ја супериорна технологија за 4-тркален погон.

Автономијата на Model X се очекува да биде во рангот на 370 – 420 километри, а цената ќе биде очекувано – висока. Сепак, за еден ваков суперлуксузен автомобил од нова технологија која се пробива на пазарот (и чиј производител дава бесплатно полнење) не може да се очекува помалку, ниту во квалитет, ниту во цена.

Извор: CNet, The Verge

Претходна статијаLG Class е смартфон од средната класа, облечен во луксузен алуминиум
Следна статијаУште една можност за стипендија за студентите на Seavus Едукативниот и Развоен Центар