Според писмо испратено од SpaceX до Министерството за одбрана на САД, објавено од страна на CNN, од компанијата имаат побарано министерството да го преземе плаќањето на трошоците кои се поврзани со интернет пристапот во Украина.

Како што е познато, Starlink на SpaceX веќе со месеци испраќа уреди за пристап до нивниот сателитски интернет, нешто што испадна доста важно и клучно за комуникацијата во земјата, а посебно во деловите каде што се војува.

Според информации од SpaceX, а и Елон Маск, трошоците кои ги има компанијата изнесуваат околу 20 милиони долари месечно, а вкупната сума која ја имаат загубено до крајот на годината би достигнала 120 милиони долари.

Маск преку Twitter објави дека тие ќе продолжат да ја финансираат украинската влада и покрај тоа што одредени други компании добиваат милијарди долари од американската влада, а Starlink продолжува да губи пари.

Не е до крај јасно дали и колку од уредите кои се испратени во Украина се на товар на Starlink. Според некои информации, 85% од испратените уреди се целосно или делумно финансирани од страна на американската влада, од Британија, Полска и други земји.

ИЗВОРEngadget
ИЗВОР 2The Verge
Претходна статијаЕксперти од Гугл и Пејонир ќе бидат дел од годишната конференција за е-трговија
Следна статијаРецензија Samsung Galaxy Z Fold4 – Големо подобрување на веќе одличниот смартфон на преклопување
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.