Шпанија собра вкупно 1,1 милијарди евра на аукцијата за фреквенции погодни за 5G во опсегот од 700MHz, со тоа што локалните филијали на Orange, Telefonica и Vodafone учествуваа со повеќе од 300 милиони евра.

Шпанското Министерство за економски работи детално го објави крајот на аукцијата, а вкупната собрана сума е за околу 15 милиони евра над почетната цена. Секоја лиценца трае 20 години, достигнувајќи го максимумот за 40 години, до 2061 година.

Продажбата на опсегот од 700MHz е поделена во два блока од 2x10MHz и три од 5MHz, кои се состоеа од вкупно 12 круга на наддавање и кои беа оспорени од трите најголеми оператори во земјата, откако Masmovil претходно овој месец се откажа од постапката.

Сите три оператори објавија одвоени соопштенија по завршувањето. Vodafone Шпанија соопшти дека потрошил 350 милиони евра на блокови од 2x10MHz, кои ќе се плаќаат на една рата, покрај надоместокот за лиценцирање од 15,5 милиони евра, што се плаќа секоја година. Операторот истакна дека ќе ги користи новите фреквенции за да го прошири својот отпечаток и да понуди подобра покриеност, вклучувајќи ги и затворениот простор.

Orange Шпанија ја потроши истата сума за истите блокови, наведувајќи дека потегот ја консолидирал неговата позиција со „најголемиот спектар во приоритетните фреквенции за 5G“.

Orange соопшти дека вкупно инвестирал 523 милиони евра во 5G спектарот во Шпанија, градејќи врз 110MHz во 3,5 GHz опсегот што го купи на последната аукција.

Локалната филијала на Telefonica потроши 310 милиони евра за 2x10MHz, плаќајќи помалку поради побрзите обврски за воведување на 5G. Забележително е дека немаше понудувачи во блоковите од 5MHz.

Ова е втора продажба во Шпанија на спектарот погоден за 5G, по аукцијата што ги опфаќаше опсезите од 3,6 GHz до 3,8 GHz во 2018 година.

Продажбата на 26GHz спектар е планирана до крајот на годината.

Претходна статијаФИТР: Поддржавме 10 стартап компании кои ќе ги пласираат производите во рамките на предизвикот „Стартап Херои”
Следна статијаНеум ‒ Интернационален подводен филмски фестивал 2021