Во рамките на HUAWEI CONNECT 2021 конференцијата, Huawei претстави нови иновации во неколку различни домени, обезбедувајќи прв поглед на неговиот сеопфатен дигитален инфраструктурен опсег. Неколку од овие иновации се целосно нови и досега не биле видени надвор од лабораториите на Huawei. Објавата нагласува како овие производи и решенија треба да ја обликуваат дигиталната инфраструктура во следната деценија. Huawei е еден од водечките светски креатори на дигитална инфраструктура и е посветен на изградба на целосно поврзан, интелигентен свет.

Конференцијата ја отвори Извршниот директор на Huawei и претседател на ИКТ производи и решенија, Дејвид Ванг. „Инфраструктурата е од витално значење за секоја фаза од човечкиот развој. Интелигентниот свет брзо се приближува и дигиталната инфраструктура е клучот за изградба на овој интелигентен свет. Светот се соочува со невидени предизвици и поради тоа Huawei ќе остане насочен кон клиентите и посветен на иновациите. Посветени сме на откритијата за да им служиме на главните сценарија за апликации како што се дигитални канцеларии, паметно производство, мрежа со широка област (WAN) и центри за податоци за да го забрзаме развојот на глобалната дигитална инфраструктура”.

Ванг објасни дека дигиталната инфраструктура во иднина ќе треба да биде хипербезбедна, сигурна и детерминистичка, а ќе биде потребна поефикасна циркулација на податоци и компјутерска моќ. Извршниот директор на Huawei ги истакна идеите од извештајот „Интелигентен свет 2030“ на компанијата. Самиот извештај открива дека до 2030 година, глобалните конекции ќе надминат 200 милијарди; месечните податоци по мобилен корисник ќе пораснат 40 пати на 600 гигабајти; обемот на општи компјутерски пресметки во светот ќе порасне за 10 пати; а генерираните податоци ќе се зголемат за 23 пати, достигнувајќи прв пат еден јотабајт. Сето ова создава слика за нови предизвици и можности за секторот за дигитална инфраструктура во следните десет години.

Главниот фокус на неговиот говор, сепак, беа седум специфични иновации кои Huawei ги лансираше или наскоро ќе се појават на пазарот.

Дигитални сали за состаноци: Напојувани од интелигентни „Office Twins“ и премостување на светот со сеприсутна гигабитна и беспрекорна соработка

Најновите „Office Twins“ на Huawei се AirEngine 6761 и IdeaHub. AirEngine 6761 е Wi-Fi 6E производ со највисоки перформанси во индустријата, кој обезбедува целосно безжична мрежа за бизниси, со моментален и безбеден пристап на корисникот, латенција на интеракцијата до 10 милисекунди и ултрабрз пренос на фајлови со брзина од 1.000 Mbps. Како дел од следната генерација на паметни канцелариски алатки, 6-во-1 дизајнот на IdeaHub овозможува да функционира како проектор, табла, компјутер, крајна точка на конференцијата, звучник и микрофон, овозможувајќи „соработка без триење“ на различни локации.

Huawei OptiXsense: Забрзување на инспекцијата на гасоводот

Huawei OptiXsense EF3000 е првиот производ на компанијата под семејството OpiXsense, и во моментов е најточниот оптички сензор во индустријата. Опремен со водечките оптички технологии на Huawei, OptiXsense користи уникатен оптички процесор за дигитален сигнал (oDSP) и нов мотор за анализа на бранови на вибрациите за автоматска идентификација на инциденти. OptiXsense постигнува 97% точност, во споредба со индустрискиот просек од 60%-80%. Тој е дизајниран да ги олесни инспекциите на нафтоводот и гасоводот и на крај ќе овозможи интелигентни инспекции на гасоводот без екипаж. Во иднина, производите на OptiXsense ќе поддржуваат и други домени што ќе ја следат температурата, стресот и квалитетот на водата.

Првото детерминистичко IP индустриско решение: Дигиталните фабрики да станат реалност

Системите за индустриска контрола бараат екстремно ниски нивоа на латенција и прекини на мрежата. Конвенционалните IP мрежи не можат да ги испорачаат овие стандарди, поради што Huawei го претстави првото детерминистичко решение за IP мрежа во индустријата, обезбедувајќи гарантирани перформанси на мрежата од крај до крај за поддршка на индустриските контроли. Ова решение ги користи CloudEngine S6730-H-V2 прекинувачите и NetEngine 8000 M8 рутерите. Иновациите на Huawei во инженерството на IP системите и алгоритмите даваат латенција на еднократно ниво на микросекунда и го одржуваат треперењето во рок од 30 микросекунди. Може дури и да поддржи централизирано далечинско управување на производствените линии лоцирани илјадници километри подалеку.

H-OTN: Водење револуција на безбедни производствени мрежи

H-OTN, првиот конвергиран оптички уред во индустријата кој поддржува технологии за тврди цевки воведува иновативна Point-to-Multipoint (P2MP) OTN архитектура за пристапни мрежи. За прв пат, Huawei овозможува тврди цевка од крај до крај, од пристапната мрежа до WAN, користејќи редефинирана производна архитектура на производи и конвергирани протоколи. Ова не само што гарантира 100% сигурност, туку и ја намалува латенцијата за најмалку 60 проценти. Huawei H-OTN ќе обезбеди високо сигурни комуникациски мрежи, со ултра ниска латентност и поедноставена O&M, за поддршка на дигиталната трансформација низ индустриите како што се електричната енергија и транспортот.

Водечко индустриско решение за IP мрежи: Овозможува распоред на компјутерските ресурси помеѓу регионите

Најновото решение на Huawei за IP мрежа обезбедува врвни перформанси во индустријата за да им помогне на клиентите да изградат огромни, унифицирани компјутерски мрежи низ целиот регион. Ова решение ги комбинира прекинувачите на CloudEngine 16800 центарот за податоци на Huawei и 8000 F8 WAN рутерите NetEngine. Благодарение на интелигентниот алгоритам 2.0 и интелигентниот алгоритам за графички облаци, ова решение на Huawei е во состојба да конструира ултра-големи мрежи на центри за податоци, што поврзуваат до 270.000 сервери, три пати поголеми од просекот во индустријата.

OceanStor Pacific: Вовед во ерата на анализа на податоци со високи перформанси (HPDA)

OceanStor Pacific е првото дистрибуирано складирање во индустријата за HPDA, што претставува огромно достигнување во техничката архитектура, вклучувајќи протоци на податоци прилагодливи на големи и мали влезни/излезни објекти, споено индексирање за неструктурирани податоци, хардвер со ултра-висока густина и ЕК алгоритми. Со ова решение, една единица за складирање може да ја направи аналитиката на податоци 30% поефикасна со поддршка на хибридни оптоварувања на работа преку компјутерите со високи перформанси (HPC), анализа на големи податоци и пресметување на вештачка интелигенција, пробивајќи ги бариерите за перформанси, протокол и капацитет што обично го ограничуваат HPDA. OceanStor Pacific веќе е распореден на нафтените полиња и треба да ја забрза дигиталната трансформација на истражувањето на нафта и гас и да создаде дигитални басени и нафтени полиња.

Huawei CC Solution: Градење на првата јавна индустриска платформа за разновидни компјутерски услуги во индустријата

Huawei CC Solution на им помага на клиентите да развијат јавни платформи кои обезбедуваат разновидна компјутерска моќ. Дизајниран е со три сценарија на ум: компјутерски центри за вештачка интелигенција, компјутерски центри со високи перформанси и интегрирани центри за големи податоци. Решението има четири предности во однос на традиционалните решенија: диверзифицирано пресметување, брза употреба, ефикасно користење и услуга по желба. Ова решение веќе се користи во повеќе проекти, напојувајќи ги кластерите во индустријата со компјутерски кластери и поддржувајќи ја дигиталната трансформација на многу индустрии.

Завршувајќи го своето излагање, Ванг нагласи дека за иднината на дигиталната инфраструктура ќе биде потребен просперитетен софтверски екосистем, покрај новиот и иновативен хардвер. Тој вети дека Huawei и натаму инвестира во дигиталната инфраструктура и ќе продолжи да работи со партнерите, програмерите и организациите со отворен код од целиот свет, за да изгради разновиден софтверски екосистем што ќе биде споделен и отворен.

Претходна статијаОтворен повик за млади креативци до 27 години: Награда за најдобра идеја од 3000$ за надминување на последиците од КОВИД пандемијата
Следна статијаКако Samsung ја тестира издржливоста на Galaxy Z Fold3 и Galaxy Z Flip3