Говорејќи во текот на виртуелниот настан, претседателот на продавачи и шефот на пазарите во Европа и Латинска Америка, Арун Бансал ги предупреди европските земји дека ризикуваат да ги повторат грешките направени со бавното воведување на 4G.

Според него, одложувањето на 4G негативно влијаело на конкурентноста на економијата на апликациите на континентите, истакнувајќи дека „многу малку големи платформи на компаниите излегуваат од Европа“.

„Тоа е ризикот што повторно го гледаме во 5G“.

Наведувајќи ја познатата загриженост во врска со недостатокот на пристап до локацијата за имплементација на инфраструктура, ограничениот пристап до спектарот и фрагментација на вложувањата во јавниот сектор, шефот на Ericsson за мрежи и управувани услуги за регионот, Кристијан Леон додаде дека постои „јасен јаз“ помеѓу корисничкото искуство во Европа и другите водечки пазари.

Јаз во средниот опсег

Леон истакна дека многу напредни случаи на употреба на 5G имаат потреба од среден опсег, наместо да се потпираат на делење на спектарот со 4G на нископојасни фреквенции, а тоа беше случај во поголем дел од раните примени во регионот.

Ericsson проценува дека до крајот на април 2021 година, помалку од 10 проценти од вкупното население на Европската унија и Велика Британија имало пристап до 5G на фреквенции од среден опсег. Тоа е далеку помалку во споредба со најмалку 95 отсто во Јужна Кореја, околу 66 проценти во Австралија и повеќе од 50 проценти во Кина и САД.

Недостатокот на пристап до овој спектар, додаде Леон, значи дека корисниците во Европа не можат да „пристапат до квалитетни нови случаи за употреба“, вклучувајќи AR и VR апликации од 360 степени.

Покрај ограничувањето на случаите на употреба, Бансал посочи и низа други предности на 5G  средниот опсег, вклучувајќи еколошки, општествени подобрувања и индустриска употреба.

Претходна статијаЦрвениот Крст на Македонија со хуманитарна помош за населението кое е зафатено со пожарите
Следна статијаЕлон Маск најави дека Волтер Ајзаксон ќе напише биографија за него, Tesla и SpaceX