(Овој текст е комерцијален/спонзориран, напишан од страна на партнер на Смартпортал)

Дали некогаш сте слушнале за оксиметар?

Без оглед на вашето познавање, неодамна сте забележале дека пулс-оксиметрите се појавуваат на вашите социјални мрежи, и во разговорите со вашите пријателите и семејството.

За да ја добиете одговор дали тие навистина можат да помогнат во откривање на КОВИД-19, прочитајте го целиот текст подоле.

Што е пулсен оксиметар и што мери?

Пулсен оксиметарот е безболен и сигурен начин за да го измерите нивото на кислород во крвта.

Кога дишете, кислородот влегува во белите дробови, поминува низ тенки мембрани, и влегува во крвта – каде што потоа ги зема црвените крвни зрнца, и го носи низ телото до разни органи.

Пулсен оксиметар е мал уред што обично се става на врвот на прстот, и користи инфрацрвена рефракција на светлината за да измери колку кислородот се врзува за вашите црвени крвни клетки. Оксиметрите известуваат за нивото на кислород во крвта преку мерење на сатурација на кислород, наречено сатурација на кислород во периферните капилари или SpO2.

Дали пулс оксиметарот корисен за рано откривање на КОВИД-19?

КОВИД-19 влегува во организмот преку респираторниот систем, предизвикувајќи директна повреда на белите дробови на лицето преку воспаление и пневмонија што може негативно да влијаат на тоа колку добро кислородот се пренесува во крвотокот. Ова нарушување на кислородот може да се појави во повеќе фази на КОВИД-19, не само за критично болни пациенти поставени на вентилатори.

Затоа можеби се прашувате дали оксиметар може да помогне рано да се открие КОВИД-19.

Сепак, не секој што има позитивен тест за COVID-19 ќе развие ниско ниво на кислород. Постојат луѓе кои можат да имаат многу непријатен период со температура и болки во мускулите, но никогаш не демонстрираат ниско ниво на кислород.

На крајот на краиштата, луѓето не треба да размислуваат за пулсен оксиметар како скрининг тест за COVID-19. Да имате нормално ниво на кислород не значи дека сте ослободени од инфекција. Ако сте загрижени во врска со изложеноста, сè уште е потребно формално тестирање.

Па, дали може пулс оксиметарот да биде корисна алатка за следење на КОВИД-19?

Ако некое лице има лесен случај на КОВИД-19 и самостојно се лекува дома, оксиметарот може да биде корисна алатка за проверка на нивото на кислород, така што ниските нивоа на кислород можат да бидат откриени рано. Општо земено, луѓето кои теоретски се изложени на поголем ризик, од проблеми со кислород се оние со претходно постоечко заболување на белите дробови, срцеви заболувања и / или вишок на килограми, како и активни пушачи.

Од гледна точка на здравјето на белите дробови, настрана од објективните мерења на оксиметарот, предлагаме ако имаат тешко-напорно дишење, силна болка во градите, неконтролирано кашлање или помодрени усни или прсти, веднаш јавете се на вашиот матичен лекар.

За личност со КОВИД-19

Важно е да знаете кога промената во читањето на SpO2 станува значајна. SpO2 од 100% има ефективно нула клиничка разлика до 98%.

Како едно лице со КОВИД-19 што го следи својот клинички статус дома, SpO2 останува постојано под 92% потребна е навремена медицинска интервенција.

Поради асимптоматската природа на поголемиот дел од инфекции со КОВИД-19, многу пациенти со коронавирус може да страдаат од абнормално ниско ниво на сатурација на крвта, дури и без да сфатат (паѓајќи под 92 проценти). Додека обично, ваквите ниски нивоа на кислород во крвта може да доведат до симптоми како отежнато дишење, пациентите со коронавирус може да се навикнат на постепено намалување на нивото на кислород во телото. Некои од другите симптоми на пациент кој се бори со ниско ниво на концентрација на кислород вклучуваат напади на конфузија, па дури и еуфорија. Тука е корисен пулс оксиметар, бидејќи помага при откривање на ниски нивоа на сатурација на кислород кај асимптоматски пациент.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.