Windows_Product_Family_9-30-Event

По официјалната најава за достапноста на Windows 10, како и претставувањето на можноста за резервација на надградбата за компатибилните уреди, сепак некои прашање се’ уште останаа неодговорени.

Едно од главните прашања кои што ги поставуваат корисниците е дали по надградбата ќе може да се направи реинсталација на оперативниот систем. Без разлика што веќе одамна Windows функционира одлично после неколку години на користење, сепак негова реинсталација се препорачува за подобрување на перформансите, а посебно доколку се работи за компјутер кој што имал проблеми со вируси и слично.

Некои корисниците дури размислуваат дали да го форматираат својот Windows 7 или Windows 8.1 компјутер пред надградбата за да почнат со чист компјутер.

За среќа, одговорот на ова прашање е доста позитивен и доаѓа од Gabe Aul преку неговиот Twitter профил. Тој објаснува дека корисниците кои што направиле надградба на Windows 10, ќе можат да направат негова реинсталација во било кое време, дури и после истекот на првата година од достапноста.

Тој исто така истакна дека корисниците нема да има потреба да ги чуваат сериските броеви од лиценцата, поради тоа што Windows 10 автоматски ќе биде активиран по инсталирањето на истиот уред на кој што била направена првичната надградба.

Корисниците би требало да имаат можност да ги користат вградените можности за ресетирање на компјутерот со и без бришење на податоците, а треба да бидат достапни и ISO фајлови за целосно нова инсталација.

Уште еднаш да напоменеме дека сето ова ќе важи само на уредот на кој што е направена првата надградба која што ќе стане достапна од 29-ти Јули оваа година. Повеќе информации за префрлување на лиценцата на друг компјутер се’ уште нема, како и дали ќе биде дозволена надградба на хардверот на компјутерот и задржување на лиценцата.

Претходна статијаFirefox надградба донесе вградена поддршка за Pocket и поглед за читање
Следна статијаHuawei P8 Lite има ниска цена и привлечен дизајн
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.