Kantar Worldpanel, компанија која работи со истражување на потрошувачите, ги претстави своите најнови статистики за користењето на мобилните оперативни системи. Како и што се очекува, поради огромната предност што ја има со години, Android е најкористениот мобилен оперативен систем кој што покажува зголемување на бројот на корисници во поголемиот број на пазари. Зголемување на пазарниот удел се забележува и кај Windows Phone 8 оперативниот систем од Microsoft кој што сеуште не успева да се избори за посериозен удел.

Apple iOS има загуба на пазарниот удел во повеќето пазари, како и Blackberry. Во продолжение можете да ја погледнете табелата на која што се покажани статистиките поделени според платформите на различни пазари.

kantar-report-dec

Претходна статијаChrome апликациите ќе работат на Android и iOS
Следна статијаContacts +, именик полн со функции за вашиот мобилен
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.