Space Apps 2023, меѓународниот хакатон организиран од NASA ги повикува сите кодери, научници, дизајнери и вселенски ентузијасти од целиот свет. Во соработка со Booz Allen Hamilton, Mindgrub и SecondMuse, овогодинешниот настан се случува повторно во Македонија и тоа на две локации: Скопје и Струмица.

ДЕТАЛИ ЗА НАСТАНОТ:

Кога: 7-ми и 8-ми октомври 2023 година.
Каде: Startup Club Skopje (Bar & Food „Srekja“ / Среќа Бар),
Сите останати детали можете да ги најдете на следниот линк https://spaceapps.mk/.

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ ЗА NASA’S INTERNATIONAL SPACE APPS CHALLENGE:

NASA’s International Space Apps Challenge е платформа започната во 2012 година на која оттогаш, земале учество над 220.000 регистранти од повеќе од 185 земји. Настанот ги охрабрува ентузијастите од сите средини да ги користат отворените податоци на НАСА за да дизајнираат иновативни решенија за реалните проблеми на Земјата и вселената.

ТЕМА И ФОКУС ЗА ОВАА ГОДИНА:

Специфичните предизвици се веќе достапни и можете да ги разгледате на следниот ЛИНК (www.spaceappschallenge.org/2023/challenges/), додека искористувањето на заедничките напори за изготвување на open-source решенија за предизвиците со кои се соочуваме и на Земјата и во вселената, останува да биде главниот фокус на Space Apps оваа година.

УЧЕСТВО И ПРИЈАВУВАЊЕ:

Сите кои имаат пасија за вселената, за технологија или решавање на проблеми се поканети да бидат дел од овој глобален настан:

  • Регистрацијата започна во јули 2023 година.
  • Заинтересираните учесници можат да се пријават онлајнн на следиот ЛИНК или да се пријават на денот на настанот.
  • Настанот е отворен за јавноста и бесплатен за сите возрасти.

НАЧИН НА СУДЕЊЕ И НАГРАДИ:

Учесниците ќе работат во тимови, осмислувајќи решенија за предизвиците поставени од страна на NASA. Проектите што ќе бидат пријавени до 8 октомври во 23:59 часот по локално време ќе имаат шанса да освојат наградa. Локалните лидери ги избираат номинираните за глобално судење, а глобалните победници ќе се објават во декември 2023 година.

КАКО ДА ГИ СЛЕДИТЕ SPACE APPS 2023:

Следете ги сите новости околу Space Apps 2023 преку:

Глобална Веб-страна: Space Apps Challenge – spaceappschallenge.org

Веб-страна за МК: Space Apps Chаllеnge Macedonia – www.spaceapps.mk

Социјални медиуми:

Глобални:

Twitter: @spaceapps

Facebook: Space Apps Challenge

Instagram: @nasa_spaceapps

Локални:

Скопје:

Facebook: @NasaSpaceAppsSkopje

Instagram: @nasaspaceappsskopje

Струмица:

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083935417001

Instagram: @nasaspaceappssr

Користете го хаштагот #SpaceApps за да се приклучите на разговорот.

Моќта на заедницата, соработката и иновациите се во срцето на NASA’s International Space Apps Challenge. Без разлика дали сте учесник или поддржувач, бидете дел од глобалната заедница во предизвиците на нашиот универзум.

Претходна статијаApple ги објасни проблемите со прегревање на iPhone 15 серијата
Следна статијаЛокални младински акции по повод на Европската недела на мобилност 2023