На 19.10.2018 започнува деветнаесеттото издание на Меѓународниот натпревар по програмирање CodeIT (http://codeit.bg/) – најелитниот приватен натпревар по програмирање е еден од настарите во светот, организиран од Мусала Софт од 2000 година па наваму. Сезоната 2018/19 ветува незаборавни искуства и предизвици за сите учесници – најдобрите таленти во областите на натпреварувачкото програмирање во регионот.

CodeIT традиционално се одржува под покровителство на Претседателот на Република Бугарија. Почесен член на жирито е професор Красимир Манев, претседател на Меѓународната олимпијада по информатика (IOI) за 2014-2017 и претседател на Европската младинска олимпијада по информатика (eJOI). Тој е меѓу предавачите кои ги создадоле најзначајните медалисти во Бугарија. Конкуренцијата е поддржана и од државни и академски институции, професионални и деловни организации.

Како и секоја година, натпреварот има шест прелиминарни онлајн круга, по што следува финалето со присуство на натпреварувачите, кој ќе се одржи во Софија. До финалето доаѓаат најдобро рангираните натпреварувачи – 12 финалисти од вкупното рангирање и 5 финалисти од рангирањето за млади. Натпреварот е без старосни ограничувања, но во него обично се вклучуваат ученици и студенти заинтересирани за алгоритми и нарптеваруувачкои програмирање, многу од нив добитници на медали од национални и меѓународни олимпијади и други натпревари.

Благојче Павлески од Прилеп, Македонија минатата сезона на CodeIT го освои првото место во рангирањето за млади. Благојче е претставник на Македонија на повеќе интернационални натпревари и олимпијади.

На финалниот круг, најдобрите учесници ќе имаат можност да се сретнат со меѓународно познат гуру на натпреварувачко програмирање, кој ќе го сподели со нив совети од лично искуство како натпреварувач. Оваа година гостин на финалето ќе биде Скот Ву – трикратен добитник на златен медал на меѓународната олимпијада по информатика (IOI) и сеопфатно најдобар натпреварувач на IOI за 2014 година Во 2016 година освои златен медал на светското финале на ICPC (Меѓународен натпревар во програмирањето на Харвард). Работел во Addepar, Hudson River Trading и Jane Street, по што станува коосновач на инкогнито стартап во Сан Франциско. Скот почнува да се натпреварува на натпревари за програмирање од 2009 година и сè уште учествува и коментира за забавата. Неговиот омилен алгоритам е sqrtN bucketing.

Според правилата на натпреварот, првиот круг ќе се спроведе онлајн во временска рамка од три недели. Покана за патрон на првиот круг е кај чл. кор. проф. дтн Христо Белоев, ректор на Универзитетот во Русе „Ангел Канчев“.

Сајтот на CodeIT (www.codeit.bg) наскоро ќе биде обновен со новата на претстојната сезона на меѓународното натпреварување. Таму може да се најде и архива од претходните изданија на конкурсот, задачи, решенија и рангирање.

Меѓународниот натпревар за програмирање CodeIT е една од долгорочните иницијативи на Мусала Софт, дел од политиката на корпоративна општествена одговорност на компанијата, како и стратегијата за поттикнување и зајакнување на заинтересираните за алгоритми, програмирање и информатичка технологија. Мусала Софт верува дека квалитетот и ефективното учење и талент стимулација го поттикнуваат нивниот развој и работат за подобра иднина на софтверската индустрија.

За успешна имплементација на CodeIT секоја година CSLab е тимот на Musala Soft, кој со години ги собирал најдобрите таленти во областа на конкурентското програмирање и да придонесе за фактот дека Бугарија е една од петте земји во светот со над 100 медали компјутерски натпревари.

Musala Soft им посакува успех на сите учесници во новото издание на натпреварот CodeIT и ги мотивира да ги следат нивните соништа!

Актуелни и интересни информации од конкурсот ќе бидат достапни на веб-страницата www.codeit.bg и на Facebook Code: https://goo.gl/GVrULo.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.