Shutterstock.com

Главниот директор и основач на познатата компанија Amazon, кој моментално е и најбогатиот човек во светот, одлучи да даде 10 милијарди долари од неговото богатство за борба со климатските промени.

Ова претставува скоро 10% од неговото богатство со кое тој ќе финансира научници, активисти и невладини организации чиј било каков напор ќе овозможи реална можност за зачувување и заштита на природниот свет.

За таа цел тој ја најави иницијативата „Bezos Earth Found“ преку која ќе ги финансира сите кои сериозно работат на намалување на човековото влијание врз Земјата.

Оваа одлука на Безос доаѓа во време кога тој добива критики дека нема направено доволно со оглед на богатството што го има, а и во споредба со некои од другите милијардери. Исто така, тој се соочуваше со можност за протести во Amazon поради влијанието кое таа компанија го има врз околината.

Од Amazon планираат да станат неутрални во својата емисија на јаглароден диоксид порано и од тоа што е договорено со Парискиот договор.

View this post on Instagram

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ – Jeff

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on

ИЗВОРForbes
Претходна статијаMилениците се добрeдојдени во салонот на телекомуникацискиот оператор НЕОТЕЛ
Следна статијаПет години гаранција на одбрани Samsung уреди од бела техника
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.