Sofant Technologies со седиште во Единбург заработи 740.000 фунти во пребукираниот круг на финансирање, предводен од EMV Capital.

Производителот на 5G и сателитски антени, Sofant го надгради минатогодишниот круг на финансирање од A-серијата во вредност од 2,3 милиони фунти. Учеството во кругот ги вклучуваше клучнитепостоечки инвеститори, како што се Kelvin Capital и Шкотската инвестициска банка.

Компанијата вели дека има намера да ги искористи парите за проширување на својот тим, бидејќи ја забрзува интеграцијата на својот систем со операторите на сателитски мрежи.

Од инвестицискиот круг во 2020, Sofant доби поддршка од глобалните производители и развојни партнери. Покрај тоа, компанијата неодамна ангажираше финансиски директор за поддршка на обемот на комерцијалните активности во рамките на бизнисот.

Коментирајќи ја веста, извршниот директор на Sofant Technologies, Дејвид Витер, рече: „Нашиот инженерски тим продолжува да постигнува значителен напредок во развојот на нашата основна технолошка платформа.

„Постигнавме и голем напредок во развојот на екосистемот на корпоративните партнери кои ќе имаат клучна улога во комерцијализацијата на антенската технологија на Sofant.

„Оваа дополнета инвестиција ќе и помогне на компанијата да финализира неколку иницијативи пред нашиот претстоен круг на финансирање од серијата А.

Платформата за радио технологија на Sofant им пружа на Велика Британија и Европа решение за неколку големи предизвици, со кои се соочуваат системите за безжична комуникација. Технологијата на компанијата ја намалува потрошувачката на енергија на електронските скенирани антенски низи за повеќе од 70 проценти, со трошоците за производство и одржување.

Компанијата моментно профитира од глобалниот бран на инвестиции за надградба на широкопојасните сателитски комуникациски системи и вели дека очекува да има корист од воведувањето на 5G мрежи со широк опсег низ Велика Британија и во остатокот од светот.

Меѓу развојните програми на Sofant се прототипните антенски низи, финансирани од Европската вселенска агенција.

Д-р Илијан Илиев, Генерален директор на EMV Capital, исто така, прокоментира: „Од нашата почетна инвестиција, видовме како тимот на Sofant брзо напредува во оваа стратешки витална технологија за телекомуникацискиот сектор во Велика Британија.

„Како резултат на Ковид-19, консолидацијата на синџирот на снабдување и стратешката стабилност станаа клучен приоритет за западните влади. Sofant е во добра позиција да му овозможи на овој домашен, доверлив партнер во градењето безбедни, стабилни и брзи системи за поврзување“.

Претходна статијаМакпетрол Инфо Поинт: Мали работи кои несвесно го прават возењето поскапо
Следна статијаДелови од кинеската ракета за кои не се знаеше каде ќе паднат, безбедно паднаа во Индискиот океан