internet-org-app11-f

Internet.org е непрофитна организација формирана како партнерство помеѓу Facebook и шест производители на мобилни уреди, односно Samsung, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera Software, и Qualcomm. Целта на оваа организација е проширување на достапноста на интернет пристапот преку негово овозможување во деловите од светот каде што тој не е достапен, без разлика од причината за тоа.

Оваа недела Facebook ја претстави Internet.org апликацијата за Android, преку која што корисниците ќе можат да пристапат до неколку сервиси бесплатно. Ова значи дека преку оваа апликација, веб страна на Internet.org или посебен дел во Facebook апликацијата, корисниците нема да плаќаат за направениот мобилен сообраќај. Сервисите кои што се достапни преку апликацијата се: AccuWeather, Airtel, eZeLibrary, Facebook, Facts for Life, Google Search, Go Zambia Jobs, Kokoliko, MAMA (Mobile Alliance for Maternal Action), Messenger, Wikipedia, WRAPP (Women’s Rights App), Zambia uReport.

Во оваа фаза апликацијата ќе биде достапна за корисниците на Airtel операторот во Замбија, меѓутоа со тек на време достапноста ќе биде проширена и кај други оператори, како и во други земји.

Според статистиките со кои што располага Facebook, 85% од светот има покриеност со итнернет сигнал, меѓутоа само 30% од населението користат интернет. Ова се должи од една страна на високата цена на интернет пристапот за одредени луѓе, а и незапознаеност со концептот на интернет кај други.

Извор: Facebook, Engadget, Wired

Претходна статијаBBM Beta достапен за сите корисници на Windows Phone
Следна статијаПронајден суштински сигурносен пропуст кај USB стандардот
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.