Првпат видовме дека Microsoft работи на апликација, која наједноставно може да се наречен конкуренција на познатата CCleaner, во 2022 година. Microsoft PC Manager сега им е достапна на сите корисници и може да се инсталира преку Microsoft Store.

Популарноста на CCleaner драстично се намали по купувањето на апликацијата од страна на Avast, а подоцна и случувањата кои беа карактеристични овие години за Avast. Ова значи дека една ваква апликација направена директно од Microsoft е алтернативата која ја чекавме.

Microsoft PC Manager не може да се каже дека ги нуди баш истите и сите функции кои ги има CCleaner и сличните апликации, но нуди доволно за „чистење“ на компјутерот од непотребните останати датотеки.

Апликацијата е поделена на неколку делови, а од главниот екран може да се вклучат неколку од алатките за проверка на компјутерот. Истите вклучуваат „чистење“ на непотребните датотеки останати од „сурфањето“, од ажурирање на системот и слично.

Очекувано, PC Manager доаѓа со интеграција со Windows Security, па и преку оваа апликација може да се покрене скенирање за вируси и слично.

Интересна е последната можност на апликацијата која вклучува неколку алатки поврзани со правење слики од екранот, снимање на звук и слично.

Microsoft PC Manager е достапна преку Microsoft Store и може да се инсталира од тука.

ИЗВОРMicrosoft
Претходна статијаApple претстави три апликации за Windows кои ќе ја заменат старата iTunes
Следна статијаОсновачите на Wunderlist ја претставија нивната нова апликација за листи четири години по нејзината најава
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.