Со најновата верзија на Dropbox 2.4 за Windows и OS X, можете да го зачувате секој Screenshot што ќе го направите автоматски во вашата Dropbox папка. Откако ќе ја инсталирате најновата верзија на Dropbox и првпат ќе притиснете на Print Screen копчето, ќе се појави прозорец каде што ќе бидете прашани дали сакате да ја користите оваа функција. Доколку притиснете дека сакате, вашите Screenshots ќе бидат автоматски зачувани на Dropbox, па секогаш кога ќе притиснете на Print Screen, сликата ќе биде зачувана во посебна папка во Dropbox. Исто така можете да притиснете Ctrl + Print Screen, па покрај автоматското зачувување на Screenshot-от, линк до сликата ќе биде копиран, па ќе можете да го споделите каде сакате. Секој кој ќе го добие овој линк, ќе може да ја види сликата од вашиот Screenshot.

Dropbox-screenshots

Оваа функција можете да ја палите и гасите кога сакате преку менито за подесувања на Dropbox. Следете ги следните чекори за палење или гасење на оваа функција:

  • Кликнете на Dropbox иконата
  • Кликнете на иконата во десниот горен агол и потоа на Preferences
  • Кликнете на Import табот
  • Чекирајте или отчекирајте ја опцијата Share screenshots using Dropbox

Dropbox-settings

Покрај оваа нова функција која е достапна за Windows и OS X, корисниците на OS X ќе можат да ги зачуваат сите слики од iPhoto папката во Dropbox. Сликите ќе бидат зачувани во посебна папка наречена Photos from iPhoto и истата ќе се наоѓа во највисокото ниво на Dropbox. Оваа функција е достапна за iPhoto 7.0 и нагоре. Зачувувањето на сликите во Dropbox е едноставно, па се што треба да направите е да ги следите следните чекори:

  • Кликнете на Dropbox иконата на главниот панел
  • Кликнете на Preferences
  • Кликнете на Import табот од отворениот прозорец
  • Кликнете на Import Photos from iPhoto
  • Во новоотворениот прозорец кликнете на Import Photos to Dropbox.

preferences-import-iphoto

popup-import-iphoto

Претходна статијаLenovo најави 4 нови “all-in-one” компјутери
Следна статијаFacebook дозволи менување на веќе објавените статусни пораки
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.