Како што се очекуваше и најавуваше, со оглед на „протечените“ верзии достапни од повеќе страни, Microsoft ја пушти првата официјална верзија од новиот Edge, направен на основа на отворениот Chromium код.

Првата верзија е во главно наменета за програмерите, односно е претставена во два од четири канали на достапност на Chromium прелистувачите.

Финалната верзија секако е уште далеку од претставување, па не е ни поставена како избор, но не е достапна се’ уште ни beta верзија, поради што и Edge сега се смета за препорачан за програмерите.

Достапни за симнување се Dev и Canary каналот, за кои е нагласено дека се ажурираат секоја недела, односно секој ден.

Без разлика, сите заинтересирани можат да го инсталираат Edge, а секако ја препорачуваме Dev верзијата, која е многу поблиску до beta.

За да го инсталирате Edge потребно е да ја отворите оваа страна и да го симнете како и било која друга апликација.

Инаку, иако Edge е далеку од готов, сепак уште сега може да се види како тој ќе изгледа и функционира.

За разлика од првите неофицијални слики, сепак сега Edge изгледа повеќе како претходната верзија, отколку како Chromium.

Microsoft целосно ја има променето страната за прилагодувања, но и повеќето сервиси кои доаѓаат со Chromium, а се поврзани со Google. Очекувано, Edge, иако работи на Chromium, е направен да работи и се поврзува со сервисите и серверите од Microsoft.

Од вчера ние го користиме овој нов прелистувач, па иако се работи за прва и тест верзија, скоро и да не наидовме на багови и проблеми, иако има неколку „ситници“.

Иако Microsoft има направено посебна, своја продавница за додатоци, со вклучување на една опција во Extensions делот, може да се инсталираат додатоците од Chrome Web Store.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.