Скопје, 10. јануари, 2022 – Samsung Electronics ја претстави својата визија „Заедно за иднината“ на CES 2022, за време на воведниот говор на главниот говорник Jong-Hee (JH) Han, потпретседател, извршен директор и раководител на секторот Samsung Device eXperience. Хан ги истакна напорите на компанијата да воведе нова ера на заедништво, со прилагодливи искуства кои го одразуваат начинот на живот на потрошувачите и иновациите кои го означуваат напредокот на општеството и планетата.

Визијата на компанијата „Заедно за иднината“ ги охрабрува сите да иницираат позитивни промени и да поттикнат соработка во решавање на некои од најважните глобални предизвици. Воведниот говор илустрираше како Samsung планира да ја претвори својата визија во реалност со воведување низа иницијативи за одржливост, значајни партнерства и прилагодливи и поврзани технологии.

„Многу ми е драго што ќе бидете дел од нашата визија за тоа како иновациите можат да создадат позитивни промени, и што ќе ни се придружите да работиме заедно за подобра иднина“, изјави Хан. „Овие иновации ќе ја вклучат одржливоста во вашето секојдневно корисничко искуство.

Создавање одржлива иднина

Визијата на Samsung за иднината е изградена на она што компанијата го нарекува „секојдневна одржливост“. Тоа е концепт што го инспирира Samsung да ја стави одржливоста во центарот на сè што прави. Компанијата ја реализира својата визија со усвојување на нови производствени практики со мало влијание врз животната средина, пакување што го намалува негативниот отпечаток и поодржливо корисничко искуство, како и одговорно отстранување на производите на крајот од нивниот животен циклус.

Овие напори вклучуваат проширување на употребата на рециклирани материјали – Samsung Business Visual Display планира да користи 30 пати повеќе рециклирана пластика отколку во 2021 година. Компанијата, исто така, ги откри плановите за проширување на употребата на рециклирани материјали на сите мобилни производи и домашни апарати во следните три години.

Употребата на рециклирани материјали од оваа година ќе опфати и внатрешно пакување, па така рециклираните материјали ќе се вградуваат во стиропор, држачи за кутии и пластични кеси. Компанијата, исто така, најави глобално проширување на својата наградувана  Eco-Packaging програма , која ги претвора картонските кутии во куќички за мачки, странични маси и друг мебел, а ќе вклучува и пакување за домашни апарати како правосмукалки, микробранови печки, пречистувачи на воздух и друго.

Оваа година Samsung воведе значителни подобрувања на својот прв далечински управувач SolarCell без батерии, со вграден соларен панел што може да се полни дење и ноќе. Подобрениот далечински управувач на SolarCell добива енергија од радио фреквенции во уреди како што се WiFi рутери. „Овој уред ќе биде вклучен во новите телевизори и апарати за домаќинство Samsung – со цел да се елиминираат од депонија повеќе од 200 милиони батерии. „Кога ќе ги споредите, тоа е растојанието од Лас Вегас до Кореја“, изјави Хан.

Дополнително, до 2025 година, Samsung планира да ги користи сите свои телевизори и полначи за телефони со речиси нула моќност во режим на подготвеност, така што производите нема да трошат речиси никаква енергија кога не се во употреба.

Samsung најави и дека неговите еколошки технологии како SolarCell Remote ќе бидат со отворен код, така што другите ќе можат да ги користат за нивните нови уреди.

Зајакнување на корисниците со приспособени искуства

Со разбирање дека секој човек е уникатен и со желба да ги прилагоди уредите на специфичниот начин на живот, Samsung наоѓа начини да им помогне на луѓето да ги редефинираат своите односи со секојдневните технологии. Овој пристап заснован на луѓето кон иновациите е клучен столб на визијата „Заедно за иднината“.

Samsung Gaming Hub нуди сè-во-едно, платформа за откривање и играње игри во cloud и на конзолите, а треба да се појави на паметните телевизори и монитори на компанијата подоцна оваа година. Конечно, беше претставен The Odyssey Ark – 55-инчен, флексибилен и заоблен екран за игри што го носи корисничкото искуство на следното ниво бидејќи им овозможува на корисниците да имаат видео повици и да гледаат снимки од играта додека играат игри.

Вовед во ерата на беспрекорно поврзување

За прв пат на CES е претставен целосно новиот Samsung Home Hub кој го носи искуството со поврзаниот дом на следното ниво со услугата SmartThings, што се интегрира со уреди поврзани со помош на вештачка интелигенција. Samsung Home Hub комбинира шест SmartThings услуги во еден удобен уред кој им овозможува на корисниците целосна контрола над паметниот дом и го олеснува управувањето со домашните работи.

За да овозможи различни типови паметни уреди подобро да работат заедно, Samsung најави план како да го направи SmartThings Hub вградена функција на своите телевизори, паметни монитори и Family Hub фрижидери од 2022 година.

Посветеноста на компанијата за општествена одговорност се реализира не само во технологиите на компанијата, туку и во нејзиното ангажирање во програми кои ги овластуваат следните генерации да ги имплементираат промените што ги сакаат. Со негување на развојот на младите и развивање на вештините потребни за идните работни места, програмите како што се Solve for Tomorrow и Samsung Innovation Campus ги претвораат соништата во реалност.

За повеќе информации, вклучувајќи слики и видеа на производи објавени од Samsung на CES 2022, посетете ја news.samsung.com/global/ces-2022.

Претходна статијаSamsung на CES 2022, ги претстави најновите Bespoke фрижидери со француски врати и нови Bespoke апарати за домаќинство, како и можност за интегрирање на SmartThings технологијата
Следна статијаInstagram започна со тестирање на хронолошкото прикажување на листата со новости

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.