ubuntu-ver

Од денеска официјално е достапна најновата верзија од познатиот Ubuntu оперативен систем која ја носи бројката 14.04. Canonical, компанијата која го развива Ubuntu, издава нова верзија на секои 6 месеци, односно во Април и во Октомври. Ubuntu 14.04 е на ред за долгорочна поддршка (LTS – Long Term Support), која што е обезбедена за секоја втора верзија. Поддршката за оваа верзија ќе биде овозможена за наредните 5 години, практика која што е воведена од 12.04 LTS верзијата. Верзиите со долгорочна поддршка се обично препорачани за користење од страна на компаниите и за корисниците кои што зависат од стабилноста и поддршката на оперативниот систем.

Иако Ubuntu 14.04 не донесува драстични промени и новини, сепак надградбата не е сведена само на подобрување на перформансите и сигурноста на оперативниот систем. Па така во оваа најнова верзија вклучени се следните новини:

 • Менијата на активните апликации се прикажани на нивниот прозор, наместо на горната лента. Оваа функција е по избор на корисникот, односно таа може да биде вклучена и исклучена преку System Settings > Appearance, па потоа со избирање на Behavior табот и означување на саканата локација на менијата во делот Snow the menus for a window
 • Подобрена поддршка за монитори со повисока резолуција, односно резолуција од 2.560 x 1.600 до 2.880 x 1.800 пиксели
 • Contacts апликација со поддршка за поврзување со онлајн сметки
 • Можност за минимизирање на прозорите од апликациите со кликање на нивната икона која се наоѓа на Unity лентата. Оваа функција е овозможена меѓутоа истата може да се активира преку инсталирање на познатата апликација за прилагодување на оперативниот систем CompizConfig, преку Ubuntu Unity Plugin делот и Launcher табот на кој што се означува изборот Minimize Single Windows Applications
 • Поголем избор за големината на иконите на Unity лентата, односно од 16 до 64 пиксели, што овозможува поставување на помали икони од досега можното
 • Подобрување на ќошевите од прозорите преку anti-aliasing. Исто така тргната е рамката околу нив која што беше со големина од 1 пиксел
 • Нова икона за покажување на јазикот на тастатурата на горната лента
 • Унифицирање на lockscreen екранот со екранот за најавување
 • Нова верзија од Linux kernel
 • Предупредување за корисниците на гостинска сесија дека сите направени промени се губат по одјавувањето
 • Симултано пребарување од повеќе избори во Dash, како и можноста за исклучување на резултатите од интернет

ubuntu-1404-final-menu-position-620x425

ubuntu-1404-final-toggle-620x381

Ова е листата на главните промени вклучени во Ubuntu 14.04 LTS. Доколку веќе сте корисник на овој оперативен систем надградбата можете да ја инсталирате преку него (System Updater или terminal), а доколку сакате да направите нова инсталација системот можете да го симнете преку следниот линк.

download-ubuntu-14.04

Претходна статијаЛесно пробиен скенерот за отпечатоци на Samsung Galaxy S5
Следна статијаFacebook ја претстави Nearby Friends, но само за американските корисници
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.