Скопје, 29. декември 2022 – Компанијата Samsung најави дека на саемот CES 2023 ќе претстави нови иновативни проекти создадени во рамките на програмата C-Lab. Samsung ќе ја запознае јавноста со четири интересни проекти во рамките на Internal C-Lab, неговата интерна програма, како и осум стартапи поддржани од External C-Lab, програмата на компанијата за забрзан развој на стартапи. Посетителите од 5 до 8 јануари ќе можат да се запознаат со иновативни проекти во паркот Еурека во Лас Вегас, главниот изложбен простор за бројни стартапи од целиот свет. Samsung очекува стартапите од C-Lab да го заинтригираат глобалниот пазар со нивните проекти на CES, да ја зајакнат деловната изводливост и да се сретнат со потенцијалните инвеститори.

Внатрешна C-Lab: На саемот проекти на вработените во Samsung во областа на метаверс и начинот на живот

Samsung уште од 2016та година ги претставува проектите на внатрешната C-Lab на CES. Проектите планирани за 2023 година се оценети исклучително високо во однос на иновативноста, пазарноста и комплетноста меѓу оние што во моментов интерно се развиваат. Тоа се:

 • Meta-Running, метаверс платформа за правилно учење на лидерството
 • Porkamix, метаверс платформа која овозможува интерактивно концертно искуство
 • Soom, ново искуство за медитација со повратни информации во реално време
 • Falette,3D дигитална трансформација за домашен текстил
 •  

Надворешна C-Lab: Стартапите прикажуваат роботи, вештачка интелигенција и многу повеќе за да го привлечат вниманието на CES

Основана во октомври 2018 година, External C-Lab е програма за забрзување на стартап компании, започната со цел да се поттикне стартап екосистемот во Јужна Кореја. На стартапите кои аплицираат за програмата External C-Lab им се обезбедува работен простор, професионално менторство од страна на вработените во Samsung и консултации во областа на дигиталниот маркетинг и финансии. Дополнителната поддршка вклучува потенцијални партнерства со Samsung Electronics и можност за учество на влијателни саеми за ИТ како што се CES и KES (Саем за електроника- Кореа).

Во текот на изминатата година, Samsung, Центарот во Даегу и Центарот за креативна економија и иновации во Ѓонбук (кои се делови од надворешната C-Lab) ги лансираа овие стартапи за да ја развијат технологијата и да ја претстават на светот на CES 2023. Беа избрани осум стартапи:

 • NdotLight, решение за 3D дизајн на интернет
 • NEUBILITY, Услуга за урбана испорака со помош на самоуправувачки роботи
 • 40FY, дигитална апликација за грижа за менталното здравје од скрининг до третман
 • CELLICO, микробионско око за пациенти со болести на рожницата
 • Plask, алатка за уредување подвижни слики и анимации врз основа на ВИ и прелистувачи
 • Wrn Technologies, Услуги за обука за пишување и креирање содржини кои користат генеративна ВИ
 • Catius, разговорна ВИ алатка за деца
 • Erangtek, IoT микро повторувач на говор за подобрување на квалитетот на повиците дома

Стартапите на C-Lab донесоа рекордни 29 победи на CES 2023 Innovation Awards

Во ноември 2022 година, Здружението на технолошки корисници ги објави победниците на наградите за иновации CES 2023 во 28 категории на производи, вклучувајќи ја и наградата за најдобра иновација. Стартап проектите на C-Lab освоија две награди за најдобра иновација и 27 награди за иновации. Така, C-Lab донесе 22 награди за иновации и уште седум за 2023 година за извонредна технологија.

Samsung Electronics го споделува своето знаење за тоа како да ја освоите наградата за иновации CES и да влезете на глобалниот пазар. „Одлично е да се видат стартапите на C-Lab како ја докажуваат својата технолошка моќ на глобалната сцена, за што сведочат и наградите за најмногу иновации на CES досега“, рече Харк Кју Парк, претседател и финансиски директор на Samsung Electronics. „Се надеваме дека стартапите од C-Lab ќе можат поактивно да настапуваат на глобалниот пазар и да ја докажат исклучителноста на јужнокорејските стартапи.

Dot Inc., која развива уреди и софтвер за лица со оштетен вид, беше прогласен за добитник на наградата CES 2022 за најдобра иновација во пристапноста и освои две CES награди за иновации. Verses, кој го разви Мета музичкиот систем за стриминг, ја доби наградата CES 2023 за најдобра иновација во категоријата – стриминг.

Седум од осумте стартапи претставени на штандот на C-Lab – NEUBILITY, 40FY, NdotLight, CELLICO, Plask, Catius, Wrtn Technologies – освоија награди за иновации.

Дополнително, седум стартапи создадени од Internal C-Lab и 11 стартапи од поранешни учесници на External C-Lab освоија две награди за најдобра иновација и 20 награди за иновации.

Samsung ја постигна целта да развие 500 стартапи и проекти за пет години

Во 2018 година, Samsung Electronics објави дека ќе го забрза развојот на 300 јужнокорејски стартапи и 200 проекти преку Internal C-Lab во рок од пет години. Компанијата досега има развиено вкупно 506 стартапи и проекти (304 од External C-Lab и 202 од Internal C-Lab).

Samsung неодамна го основа семејството C-Lab, уникатна професионална мрежа во која стартапите можат да ја продолжат соработката со Samsung дури и откако ќе ја завршат програмата External C-Lab или ќе се одделат од C-Lab. Беше формиран и Комитет за проширување на C-Lab и беа усвоени планови за постепено проширување на партнерствата и инвестициите за семејството C-Lab во иднина.

Претходна статијаWaze ќе ги предупредува возачите за патишта со поголем ризик од сообраќајни незгоди
Следна статијаAtlas е изменета верзија од Windows 10 наменета за гејминг или постарите компјутери