Крајот на 2020 година забележа значителен напредок на пазарот на гас во Северна Македонија. На 28 декември 2020 година, Собранието на Северна Македонија донесе закон со кој се овластува Владата да потпише договор за решавање на спорот помеѓу Макпетрол АД Скопје и Република Северна Македонија. Веднаш потоа, страните потпишаа договор за спогодба. Договорот означува крај на спорот што го парализира развојот на гасниот сектор во земјата во последните 23 години.

Владата сега има право да ги купи 50% од акциите на Макпетрол АД Скопје во ГА-МА, компанија што работи како оператор на систем за пренос помеѓу границата Северна Македонија-Бугарија и Скопје. Двете страни исто така се обврзаа да ги повлечат сите судски постапки што чекаат во врска со спорот. Без очекување на проблеми со сопственоста, се очекува раздвојувањето на операторот на системот за пренос на гас да биде финализирано до крајот на 2021 година.

Исто така, двете страни се согласија за решавање на спорот веќе во ноември 2019 година, за време на седницата за медијација во Виена. Спорот го водеше Дирк Бушле. – се вели во соопштението на Енергетската заедница.

Енергетската заедница е меѓународна организација што ги обединува Европската унија и нејзините соседи за да создаде интегриран паневропски пазар на енергија.

ИЗВОРЕЗ
Претходна статијаЗапознајте ги Galaxy Buds Pro: Епски звук во секое време
Следна статијаXiaomi додадени на листа на „Комунистички кинески воени компании“ од страна на американското Министерство за одбрана

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.