Доколку сте еден од многуте редовни корисници на Google, односно Google Search, ќе забележите дека страната на која се прикажуваат резултатите има делумно нов дизајн. Промените се направени на горната лента, односно на полето за пребарување.

Ова поле сега има нов, заоблен изглед, односно неговите страни, ќошеви, сега се заоблени, наместо прави агли како досега. Ова е во правец на најновиот Material Design којшто од компанијата го користат на нивните апликации и Android, па сигурно го имате забележано на повеќе места.

Покрај оваа промена, полето за пребарување, односно горната лента ќе останат видливи и по листањето на резултатите од пребарување. Со други зборови, лентата за пребарување станува “sticky”, што значително ќе го подобри корисничкото искуство со тоа што корисниците веќе нема да мораат да се враќаат на почетокот од страната доколку сакаат да направат ново пребарување.

Доколку новите промени се’ уште не ги гледате кај вас, ќе мора да почекате уште некој ден или недела, а промените како и секогаш може да бидат пуштани постепено.

Исто така, промените се однесуваат само на десктоп верзијата од страната, па мобилната верзија изгледа ќе почека уште одреден период, но затоа Google апликацијата на мобилните го има најновиот дизајн.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.