За почеток, морам да кажам дека најновата сезона не ми остави добар впечаток. Мислам дека е најлошата досега. Дури, неколку сцени ги премотував напред затоа што беа или cheesy, или досадни и предвидливи. Повеќето од работите што ми се допаѓаа во првите две сезони (особено првата) недостасуваа во третата.

Можеби е до тоа што креаторите се држат до оригиналната формула и тераат на „стара слава“. Можеби е до тоа што секоја година, малото градче Хокинс е нападнато од хорор суштества од друга димензија без тоа да привлече внимание од остатокот од светот. Секогаш е тоа совршено заташкано за да го знаат само децата што се среде целата катастрофа.

Во продолжение, петте работи што не ми се допаднаа.

Хуморот

Првите две сезони беа претежно драматични, со хумор кој се проткајуваше преку главните актери – деца. Но, тогаш серијата изобилуваше и со тензични и хорор елементи. Третата сезона беше полна со досетки и „хумористични“ моменти кои требаше да ја разбијат тензијата или да внесат интересни дијалози и хемија меѓу ликовите. Тоа не успеа во повеќето сцени. Во моменти кога требаше да се случи нешто драматично, секогаш се наоѓаше некој лик да „тресне“ нешто што не се совпаѓаше во таа сцена.

Шерифот Хопер

Хопер беше откровение во првата сезона. Харизматичен и смешен, но подготвен да се жртвува за да спаси други. Во втората сезона имаше и одличен развој на овој лик, преземајќи ја улогата на „татко“ на Eleven. Во третата сезона тој се претвора во комедија од лик, константно употребува сила и дерење за да го постигне посакуваното. Од интересен лик чиј развој вредеше да се следи, тој дееволуира во третата сезона.

Негативците

Тука нема ништо ново. Наместо амерички научници, имаме руски научници што сакаат да ја отворат портата кон Upside-Down. Наместо кучиња од пеколот, имаме еден огромен монструм кој не може да направи ништо значајно освен да ги асимилира небитните ликови во Хокинс. Како споредба, заканата во првата сезона не знаевме од каде ќе пристигне. Чудовиштето беше далеку помало, но тензијата беше драстично поголема. Тоа укажува на дупки во приказната и во егзекуцијата.

Стив Херингтон

Во првата сезона, Стив беше душбег. Во втората се претвори во херој. Тотална трансформација, стана еден од најинтересните ликови во серијата. Во третата сезона нема некој посебен идентитет, освен тоа што очајно сака да фати девојка. Освен сцената во која соборува руски војник, Стив е генерално прикажан како смотко низ цела сезона.

Упорната носталгија

Референците до легендарни сцени и филмови од минатиот век беше една од највпечатливите карактеристики на серијата во претходните сезони. Иако на моменти беа in your face, најчесто беа добро изведени. Имам впечаток дека во третата сезона имале норма: еден таков момент на секои 3-4 сцени. Дури, имам впечаток дека целата сезона се потпира на такви моменти наместо да понуди нешто оригинално. Освен тоа, сезоната беше полна со product placements на кока кола и серија на вкусови на житарици. Нема ништо лошо во тоа, но кога ги приметуваш тие моменти, те вадат од „филмот“.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.