Volocopter GmbH е германска компанија која во 2011 го имаше својот прв тест лет на леталото кое тие го развиваат и има како крајна цел да биде користено како летачки такси сервис.

Леталото е во категоријата на „VTOL“, односно Vertical Take Of and Landing, меѓутоа сепак не може да се нарече класично дека е како хеликоптер. Наједноставната споредба на ова летало е со беспилотните летала популарно наречени дронови, само во големина доволна да собере пилот и двајца патници со нивниот рачен багаж.

Volocopter досега имаше 3 летала кои беа наменети во главно за тестирање на нивната технологија и можност за летање. Сега претставеното VoloCity е првото летало кое е наменето за комерцијална употреба, односно не се смета за тест летало.

VoloCity работи со 18 ротори на горната страна, како и дополнителен систем којшто треба да се погрижи дека нема да биде прекинат системот за електрична енергија додека леталото е во лет. Може да помине до 35 километри со брзина од околу 110 километри на час.

Леталото е направено со почитување на сите стандардни од European Aviation Safety Agency, со што треба да се смета за способно за комерцијален и безбеден лет.

Покрај леталото, компанијата работи и на развој на посебни места од каде што VoloCity ќе полетува и слетува пренесувајќи ги патниците. За почеток се договара соработка со аеродром во Франкфурт за потенцијално комерцијализирање на леталото и пренос на патници.

Може веднаш да се претпостави дека едно вакво такси би било популарно кај патниците, а посебно за, како што за почеток се договара, превоз до аеродром или некои слични дестинации.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.