Додека технологија за екраните напредне уште малку, па камерата и сензорите да можат да се „скријат“ зад екранот, ќе продолжиме да гледаме креативни решенија.

Првото и најпопуларно решение, „благодарение“ на Apple, беше исечокот на горната страна од екранот, а можевме да ги видиме и дупката за камера, движечки механизам за камерата, „лизгачки“ уред за да се прикаже камерата и слично.

Oppo веќе има уред со лизгачки механизам за прикажување на камерата, а вчера можевме да го видиме и Samsung Galaxy A80 со одлично решение кое преку лизгачки систем ја прикажува задната камера, која се врти за да се слика селфи фотографија.

Oppo Reno, повторно е интересно и нестандардно решение за времето кога се претставува. Камерата и сензорите се поставени во самиот уред, меѓутоа делот којшто излегува надвор овојпат е во форма на клин.

Тоа значи дека камерата излегува од дел кој изгледа дека се подига само од едната страна, додека другата останува внатре.

Оваа камера има сензор со 16 мегапиксели, а од Oppo истакнуваат дека механизмот за прикажување на камерата се отвора за 0,8 секунди, а е тестиран и има издржано 200.000 отворања и затворања. Системот има и сензор којшто автоматски ја затвора камерата доколку уредот падне.

Инаку, Oppo Reno доаѓа во две варијанти. Едната е од високата класа и работи на Snapdragon 855, 6,6 инчен AMOLED екран со резолуција од 2340×1080 пиксели, 4.065 mAh батерија и три камери на задната страна со 8, 13 и 48 мегапиксели.

Втората варијанта е од средно високата класа и работи на Snapdragon 710, има 6,4 инчен AMOLED екран со иста резолуција, помала батерија и две камери на задната страна со 48 и 5 мегапиксели.

Двата модели ќе може да се изберат со 6 и 8 GB RAM, како и 128 и 256 GB простор за податоци.

Оставете коментар